Начало / Интереси / Проповеди / Да живеем в труд и молитва и да вършим делото Божие

Да живеем в труд и молитва и да вършим делото Божие

„А Младенецът растеше и крепнеше духом, като се изпълняше с мъдрост и благодат Божия беше върху Него“ (Лк. 2:40)
  
Честита Новата 2015 г., нека Бог ни напътства, закриля и подкрепя във всички дела за спасение както през всички дни на живота ни досега и на нас да даде сила, мъдрост, любов, вяра и постоянство, за да устояваме на изкушенията, да разпознаваме волята Му и да я изпълняваме, винаги и във всичко, амин!
Така повествува и днешното Литургийно Евангелие за Младенеца Иисус, нашият Спасител и пример за подражание във всичко – та и ние да растем и крепнем духом, да се изпълваме с мъдрост и благодатта Божия да е върху нас.

Как обаче става това? По какъв начин да знаем как да постъпваме в различни случаи, с различните хора? Отговорът отново е във Вечната книга и в Преданието, в примера на светиите, в поученията на духовниците, в делото на безчет християни в миналото и сега по света – всичко, което ни вълнува, изпълва с мисъл за Бога и възхита и желание за близост с Него, всяко едно от Светите Тайнства, в което участваме лично или чрез нашите братя и сестри християни прави и ние да растем и крепнем духом.
Ето например в живота на Иисус – осмодневното бебе на днешния ден е обрязано според юдейския обичай и Му е дадено името, което Ангелът е нарекъл – Иисус, Божие спасение. Толкова за тези, които противопоставят евреи и православни. Да, евреите Го разпнаха, но и Апостолите, и самият Син Божи бяха евреи. Не народност, а грешност и праведност са от значение в очите на Бога.
Но да се върнем на днешния празник и на пътя, който Иисус извървя, за да ни даде пример и да стане Врата към спасението. Знаем, че Той е бил ограден с любов – и от Ангелите безплътни, и от пречистата Своя Света Майка, и от Светия си смирен баща. Така да раснем и да правим да растат тези около нас – деца, родители, братя и сестри, непознатите дори – с любов, смирание и молитва, както е било в живота на Иисус.
Така да се изпълняме и с мъдрост – както Той – като изучаваме Свещеното Писание, обръщаме се към духовниците ни за напътствия, за споделяне, за беседа по всички въпроси и да търсим Божиите Тайнства, да бъдем причастници Божии за опрощаване на греховете ни и за живот вечен. Но, някои ще кажат, че докато Иисус е бил дете, не е имало църква, нито Свето Причащение, нито народ Божий, какъвто сме ние днес, събрали се в храма.
Имало е и Църква, и Свето Причастие, и народ Божий – Църквата е вечната невеста, избраница Христова, а Той е женихът, Тя съществува наедно с Него преди вековете и ще пребъде. Светото Причастие е тялото и кръвта Христови, които приемаме за Негов спомен и за наше спасение. Ако той е вечен, и Светите Тайни са вечни и ги е имало и ще ги има винаги. А народът Божий, лаосът, всички ние сме частица от този народ, който е призван, определен и винаги подкрепян и напътстван от Светата Троица. Ние сме наследници на тези християни, които са живели и умирали с Божието име на уста, ние виждаме и днес много примери на богоугоден живот около нас, вярваме, че нашите наследници – духовни и в плът ще продължат мисията на християнина в света – да бъде светилник с делата си, поставен на високо град, който да се вижда отдалеч, да вдъхновява и проповядва със смирение и дори без думи.
Голяма сила има в народа Божий, заради който Бог слезе в плът, живя на света и пострада за изкуплението ни. Така и ние трябва да живеем – с любов и вяра, заедно, повтарям, заедно с Бога и с нашите братя и сестри в света и в Църквата. Толкова неща е извършил Бог по молитвите на своя народ и добрите пастири – така днес празнуваният Свети Василий, с право наричан Велики с цялото си величаво дело доказва, че заедността в Бога, съчетана с чист живот и непрестанна искрена молитва прави чудеса. Знаем за живота му със Свети Григорий Богослов в изучаване на Божието слово, молитва и ежедневен труд на полето, дал и на двамата изобилен духовен плод, помним  и  как в Никея при спора с арианите по молитвите на Свети Василий и народа – в житието на светеца се говори за лития с жените и децата – Бог дал знамение, от което земята се разтърсила, разчупили се печатите и отворили резетата на храмовата врата пред православните, вълнуваме се от събитията при обвиненията към епископ Петър Севастийски и отговорът, даден с чудото пред целия народ и най вече се вдъхновяваме от примера на Василиадата – един полу-град с безплатни трапезарии, приюти, работилници за недъгави, болници, дори за прокажени, за което дело огромна и постоянна помощ давал народът Божий, хората като нас – помощ с труд, с пари, с молитва. Тази заедност, творяща чудеса, ни завеща Бог и Светите Апостоли, проявиха я в живота си светите Божии угодници и Свети Василий, тя е важна и днес – заедност в молитва, в труд, във вяра и любов, заедност в църквата, защото това е самата църква – молитвено общество на единоверци.
Нека в името на родилия се в плът Бог, в началото на Новата 2015-та година да си обещаем да сме верни Богу, да сме заедно и да живеем в труд и молитва и да вършим делото Божие, за да преуспяваме в мъдрост и възраст и в любов пред Бога и човеците. 

Автор: Деян Петров 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проповед за празника на св. ап. Петър и Павел на свещеник Стефан Чалъмов

Уважаеми читатели, представяме ви проповедта на свещеник Стефан Чалъмов от Стере Загора за празника на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *