Начало / Интереси / Проповеди / На 29 юни е Петровден – ден на християнската проповед

На 29 юни е Петровден – ден на християнската проповед

На 29 юни Църквата чества паметта на великите и първовърховни апостоли Петър и Павел. Големи проповедници на Словото Господне се явяват великите апостоли, които църквата нарича още и  първопрестолници и вселенски учители, защото те били едни от най-големите проповедници на Словото. И двамата са написали слова – послания до различни християни живеещи в района на древния близък изток. За тези послания може да прочетете повече в книгата „Деяния на светите Апостоли“. Посланията на тези боговдъхновени мъже можете да прочетете в Библията, те се намират след книгата „Деяния на светите Апостоли“.
Църквата вижда в лицето на двамата велики апостоли образ на едни хора отдалечили се от Бога, но след време покаяли се и върнали се в спасителното лоно. Но, за да не се увличаме в многословие нека да проследим на кратко живота и на двамата велики мъже.


Живот и дейност на св. Ап. Петър
Свети апостол Петър бил неук и беден рибар от град Капернаум. Той е брат на св. Андрей наречен още Първозвани. Еврейското име на апостол Петър е Симон, а новото му име му дава Христос като го нарича „камък“, което и означава Петър от гръцки език. Петър бил много ревностен във вярата си в Христос, и когато Христос попитъл, за кого го мислят, Петър веднага отговорил за Сина на Живия Бог.
Както и другите апостоли така и Петър следвал неотлъчно Спасителя в неговото спасително дело. Следвал го до деня на Възнесението Спасово. Ап. Петър е известен още и с това, че при залавянето на Христос Петър се отрекъл три пъти от Него, но след това горчиво се разкаял и бил прието отново в лоното Христово, заради своето смирение и покаяние.
След Петдесетница и слизането на Св. Дух над апостолите ап. Петър държи знаменита проповед – първата проповядваща вече и за Христа. Той проповядвал и извършил много чудеса в Палестина, Мала Азия, Гърция и много други страни и области на древния свят. 
По времето на римския император Нерон отива в Рим, където бива и осъден на разпъване на кръст, но заради своето смирение пожелава кръста да бъде обърнат с главата на долу около 67 година сл. Хр. Св. Ап. Петър пише общо две съборни послания до всички християни.

Живот и дейност на св. Ап. Павел
Името му идва от латински език и означава – „малък“. По рождение името му е Савел, не е от кръга на Христовите апостоли.
Ап. Павел е роден в Израел, бил фарисей и бил възпитан в духа на консервативния юдеизъм, силно участвал в първите гонения на християните както и в убийството на св. първомъченик архидякон Стефан.
В резултат на необикновено видение по Божи промисъл някогашният гонител се обръща и става ревностен пазител и проповедник на драгоценната Христова вяра. Повече за това видение може да прочетете в книгата „Деяния на светите апостоли“. Ап. Павел проповядвал в много страни сред, които и Антиохия, Киликия, Кипър, Галатия, Ефес, Македония и дори и Испания, заради тази си проповед е наречен и апостол на езичниците. Около 67 година заедно със Св. Ап. Петър е окован и изпратен в Рим на съд. Загинал е мъченически същата година.
От него може да прочетете 14 послания до новопокръстени във вярата християни, в които той разяснява Христовото слово и ценности, както и правилата на Църковният  християнски живот.

Така на кратко се запознахме със житията, с живота и делото на великите мъже на Църквата почитани още от първи век. Нека благочестно и благолепно да посрещнем техния празник, празник на проповедта. По молитвите на първовърховните апостили Господ Иисусс Христос да ни помилва. Амин.За Ангел Карадаков

Виж още

Проповед на св. Беда Достопочтени за празника Рождество на св. Йоан Кръстител

Ангелът се явява на Захария в светилището на храма от дясната страна на кадилния жертвеник. ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *