Начало / Uncategorized / „Змийчетата на Св. Богородица“ отново изпълзяха на о. Кефалония

„Змийчетата на Св. Богородица“ отново изпълзяха на о. Кефалония

„Змийчетата на Богородица“ отново изпълзяха на остров Кефалония. Мистичните студенокръвни се появяват в района всяка година в периода между 6 и 15 август.

Досега змиите не са изпълзявали само 2 пъти – през 1940 г., когато започнала Втората световна война, и през 1953 г., през която било катастрофалното за острова земетресение.

Жителите на селата Маркопуло и Аргиния на остров Кефалония смятат хилядите змийчета за чудо, събират ги, защото в тези дни те не хапят, и ги носят в стъклени буркани. В манастира „Св. Богородица Лангобарда“ змийчетата пълзят по пода и по телата на енориашите, радвайки се на особено внимание. След празника на Св. Богородица на 15 август те изчезват.

Змийчетата се свързват още и с предание, че са спасили манастира „Св. Богородица Лангобарда“ от пиратско нашествие през 16 век. Тогава в отговор на молитвите на монахините манастирът и околността се изпълват със змии, които стряскат пиратите и те напускат обителта. Змийчетата на Богородица са невероятна атракция за вярващите от цял свят, защото те имат кръстове по шарките на главите и на езичетата.

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...