Начало / Новини / Манастирът „Св. Текла“ в Маалюля, Сирия, отново отвори врати

Манастирът „Св. Текла“ в Маалюля, Сирия, отново отвори врати

Православният манастир „Св. Текла“, Маалюля, Сирия, отново отвори врати след като градът бе освободен, съобщава Интерфакс. 

Монахините, които са били принудени да напуснат манастира поради войната, са успели да се върнат.

„Всички се притесняваха много за монахините; всеки наистина ги обича. Енориите се затоплят от духовната сърдечност. Върнах се тук от Дамаск, веднага щом чух, че районът е освободен от терористи“, казва манастирският ефимерии отец Илия Адес. 

Според него реконструкцията на манастира е в процес на завършване.

„Маалюля се съживява; църквата е възродена – вижте колко туристи имаме! 90% от реконструкцията вече е извършена. Сирия постепенно се превръща в спокойна страна. Можем само да се радваме!“ – възкликва отец Илия.

298095.pТой казва още, че ремонтите ще бъдат завършени до две седмици. „Остава да завършим ремонтите на втория и четвъртия етаж и да инсталираме електричеството, за да могат туристите и поклонниците да остават тук. Всичко ще приключи след две седмици“, отбелязва той.

Маалюля бе освободена от бойци през 2014 г., след което започва възстановяването на града и манастира.

Манастирът „Св. Текла“ е обект на ЮНЕСКО за световно наследство. На 5 септември 2013 г. Ислямска държава нахлу в малкия град Маалюля, като бяха убити десетки, а множество сгради бяха разрушени. 3 000 са избягалите от града, а в града бяха останали само мюсюлмани и четирите монахини на манастира. Припомняме, че дванадесет от монахините  бяха отвлечени от Ислямска държава в началото на декември същата година. Монахините бяха освободени през март 2014 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...