Начало / Новини / В Грузия реставрираха новооткрит стенопис на св. Нина

В Грузия реставрираха новооткрит стенопис на св. Нина

Иконите и стенописите с изображението на св. равноапостолна Нина, покровителка на Грузия, са украсявали всяка църква в древната православна страна. 

В хода на реставрационните работи в църквата „Преображение“ в северозападния град Цаленджика бе открита фреска от 14-ти век на св. Нина, в която тя държи едновременно Евангелие и кръст, съобщава „Грузия Онлайн“.

В допълнение към Евангелието и кръста, друго нещо, което прави фреската уникална, е, че надписът – „Св. Нина“ е ясно четлив. Част от стенописи на покровителката на Грузия от XII и XIII век са оцелели до наши дни, въпреки че техните надписи не се виждат с невъоръжено око.

„Стенописите от св. Нина от XII-XIII в. Практически не се срещат в църквите в Грузия. Има само два или три потвърдени случая, а останалите са само хипотези. В нашия случай можем уверено да кажем, че тази стенопис на света Нина е нарисувана от византийския иконограф Кир Мауил Евгеникос в периода 1384-1396 г.“, заяви Мераб Бучукури, ръководител на проекта за възстановяване в Църквата „Преображение Господне“.

Зографът от Константинопол е бил нает от високопоставен грузински служител Вамек Дадиани и рисува църквата в палеологически стил.

297980.p

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...