Начало / Новини / Във всички училища във Видин ще се изучава предмета „Религия“

Във всички училища във Видин ще се изучава предмета „Религия“

От началото на новата учебна година във видинските училища и детски градини започва изучаване на предмета „Религия и православие“, съобщиха на съвместна пресконференция кметът на Видин – Огнян Ценков, Видинският митрополит Даниил, богословът и преподавател по „Религия и православие“ в община Кюстендил – Ивелина Николова и началникът на РУ на образованието – Веселка Асенова.

Инициативата за преподаване на „Религия и православие“ в учебните заведения на Видин е на митрополит Даниил.

На среща днес с директори на училища и детски градини е разяснена необходимостта от изучаване на предмета в училище, както и провеждането на разяснителна кампания сред родителите от началото на новата учебна година.

„Опитът ни показа, че въпреки съществуващата нормативна база за преподаване на предмета „Религия и православие“ в училище, въпреки че има и учебни помагала, от огромно значение за началото на този процес е подкрепата на местната власт и Регионалното управление на образованието“, каза митрополит Даниил. 

31841448_828477900679012_2091971045375344640_n (1)В няколко общини в страната предметът „Религия и православие“ се изучава в учебните заведения и детските градина с подкрепата на общината. Това са градовете Кюстендил, Петрич, Русе, Бургас, Пловдив, София и Варна, каза Ивелина Николова.

От началото на новата учебна година предстои провеждането на родителски срещи в учебните заведения и детските градини, където ще бъде разяснена формата, съдържанието и представени преподавателите по предмета в учебните заведения, каза Веселка Асенова.

По информация на Видинска св. митрополия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Враца се преклони пред паметта на жертвите от бомбардировката през 1944 г.

С общо възпоменание в храм „Възнесение Господне“ бяха почетени загиналите от опустошителните бомбардировки над Враца ...