Начало / Възкресение Христово / Как да се поздравяваме на Великден?

Как да се поздравяваме на Великден?

Пасхалните великденски празници вече настъпват. Скоро цялата вселена ще отпразнува отново онова събитие, което разтърси всичко преди над 2000 г.

И нормално е всички, готвейки се за този ден, да започнем с празничните приготовления. На Велики четвъртък се боядисват предвеликденските яйца. Подготвят се козунаците и много от нас правят заявки за агнешко по магазините. Срещаме вече и поздравления за Пасхата Христова. По телевизия, витрини, билбордове и всякакъв вид плакати и флаери обаче срещаме надписи: „Честит Великден“, „Весели Великденски празници“ с… промоции на агнешко, пилешко, телешко, свинско, заешко, всякакво месце, сиренце, кашкавалче и прочие угодийки. По медиите ни заливат с това как и колко дълго се боядисват яйцата, как се правят козунаци, кексове и торти, а наша воля е дали в тях ще сложим локум, стафиди или орехи. Изобщо всичко е чудесно!

Но има едно нещо, което убягва от цялата тая ненормална, недуховна и изкуствена еуфория. Убягва Христос! Да, Него наистина Го няма: няма го в мислите ни, в делата ни, в домовете ни, дори в подготовката за празника на празниците. Няма Го!

Къде е? Тук? На небето? В нас? Отговорът на този въпрос е: навсякъде.

   Христос е там, където са събраните в Негово име.

А ние се събираме в името на какво? Това проличава и от начина, по който се поздравяваме за празника.

Но как да се поздравяваме на Пасха?

Най-подходящото и най-редното поздравяване е „Христос воскресе!“, а истинският отговор е „Воистинy воскресе!“.

Това са думите, с които се поздравяват хората, посрещащи Празника на Празниците – Пасха, а останалите… останалите посрещат не Христос, а агнето в тепсия, козунака с мляко и кекса със стафиди или локум или там с каквото го предпочитат. Забележете само колко от хората няма и дори да се сетят за Христос на Възкресение Христово. Колко от тях ще се кръшкат с яйца и ще мезят с агнешко, без да имат повода, който всъщност ги събира.

Нека помним истинския празник, нека се учим о Бога и да честваме Този, Който наистина пострада за нас! Нека на Пасха да се поздравим с „Христос воскресе!“, а не с „Честит Великден“. Нека не подменяме празника, та да се получа така да честваме Възкресение без Възкръснал, защото на този ден се случи нещо страшно, невиждано… чудо! На този ден Христос изтреби смъртта! Плени Христос ада и го огорчи, защото бе обезсилен, посрамен, умъртвен, провален и окован. На този ден на смъртта бе отнето жилото и на ада победата. На Пасха възкръсна Христос и адът бе повален, демоните паднаха, а ангелите се радваха, защото възкръсналият Христос даде живот на вселената.

Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Християнска социална етика и социално учение на Църквата. Основни принципи и православни перспективи

Християнската социална етика и социалното учение на Църквата в Православната традиция се развиват и разработват ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *