Начало / катехизис / ПОУЧЕНИЕ ЗА ТРЕТО БЛАЖЕНСТВО

ПОУЧЕНИЕ ЗА ТРЕТО БЛАЖЕНСТВО

ПОУЧЕНИЕ ЗА ТРЕТО БЛАЖЕНСТВО
„Блажени кротките, защото те ще наследят земята.“
Братя и сестри,
В това блаженство е изразена истината, че които желаят блажения живот, трябва да бъдат кротки.
Като съзнава своите наравствени недостатъци и като скърби за  тях, християнинат от ли4ен опит се научава да разбира слабостите и на другите хора: тои не се дразни от тези слабости и съкрушаваики се за собствените си грехове, не дразни и другите.
Такъв човек става кротък, т.е. изкачва се на третото стапало, което го доближава до нравственото съвршенство.
Кротките хора иматтихо разположение на духа: сремят се да не раздразнят другите с нещо или те самите да се раздразнят от нещо. Християнската кротост изисква да не роптаем не само против Бога, но и против хората, когато става нещо против нашите желания, да нв се предаваме на гняв. Да не се превъзнасяме. Кротостта на християнина се проявава особено в търпеливо понасяне обидите, които му се причиняват от други. Тя обаче не е природна слабост на характера , не е  нехаиствокъм законите права на човека, не е страхливост, а своиство имено противоположно на греха, прежъзнасянето и отмътителността. Пример на смирение и кротост е сам Госпот Иисус Христос призоваваики при Себе си всички отрудении обременени,тои казва вземете моето иго върху си и се полу4ете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покои за душите си (мат.11:29)
Целият земен жижот на Христа е бил проникнат от наи-дълбоко смирение и дивна кротост.

Братя и сестри,
Господ обещава на кротките, че те ще наследят земята. Кротоста има поразяваща сила. Тя привлича сърцата на хората, обезсилва противниците, враговете прави приатели. За пример на такова влияние на кротоста мога да слъжат пържите християни, подхвърляни на яростни преследвания от езичниците, но със силата на своето незлобие  покорили ези4еския свят . Тъи че тожа обещание на Спасителя относно Неговите последователи се бъдат изтребени от яроста на езичените. наследили земятам,вселената, която по-рано владеели езичниците. Тезиезичници под влиание на кротоста и незлобието на христианите сами ставали християни.
Относно християните изобщо и за всекиго поотделно това обещание на Спасителя има и друго, по-високо значение, а имено че кротките християни ще получат ..благост в земята ба живите”

(псал.2613,т.е. ще получадблаженство в царството на славата „амин”

За Ангел Карадаков

Виж още

Проповед на св. Беда Достопочтени за празника Рождество на св. Йоан Кръстител

Ангелът се явява на Захария в светилището на храма от дясната страна на кадилния жертвеник. ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *