Начало / Uncategorized / Откриха дарителска кампания за храм „Рождество Богородично“ в Самоков

Откриха дарителска кампания за храм „Рождество Богородично“ в Самоков

Дарителска кампания,организирано от църковното настоятелство към храм „Рождество Богородично“ се откри вчера в Бельова църква, община Самоков, информира actualno.com.

Целта на кампанията е да се наберат средства за реставрация на иконостаса и стенописите на Никола Образописов. Кампанията бе открита с водосвет, отслужен от архиерейският наместник отец Михаил Колев в съслужение с отец Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично”. След службата, отец Михаил представи целта на дарителската кампания и големия принос към историята, което ще има възстановяването на стенописите и иконите на Образописов. От друга страна, тук е и гробът на покровителя на Самоков свети Симеон Самоковски, за който отецът припомни живота и делото му. Директорът на Исторически музей – Самоков проследи за присъстващите историята на Бельова църква и за огромната и стойност като културно-исторически паметник.

На събитието за стартиране на кампанията за набиране на средства присъстваха и наследници на Никола Образописов -пра, пра внучката Антоанета Барес и сина и Стериос Барес, издирени и поканени от Петрун Вардаров. Г-н Вардаров подари на отец Любомир Мишков 123 годишен фотос на първия четиригодишен випуск на Духовната семинария, която до 1907 г . е била в Самоков.

Предстои да се обяви дарителска сметка на кампанията, както и ще бъдат поставени кутии за дарения.

С благотворителна цел, самоковските художници Божидар Гончев, Елена Белстойнева и Георги Георгиев бяха предоставили свои картини, които бяха изкупени. Специален гост в подкрепа на благотворителната кауза бе известния български певец Васил Петров.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...