Начало / Uncategorized / Областният управител на Бургас с инициатива за позлатяването на кубетата на катедралния храм

Областният управител на Бургас с инициатива за позлатяването на кубетата на катедралния храм

Да се позлатят кубетата на най-голямата църква Югоизточна България „Св. св. Кирил и Методий“. С тази инициатива се е заела областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Тя изпълнява ролята на църковното настоятелство, което се надява храмът да придобие величествен вид, съобщава flagman.bg.

Изчислено е, че необходимите средства са 260 хил. лв.

На първо място обаче, за да се прибегне до този ход, ще е нужно разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство, който внимателно ще разгледа проекта и ще установя дали той е допустим. Проф. Нейкова е оптимист, че това може да се случи. 

На 22 декември тя представи пред журналисти отчет на работата си за 2022 година. От август т.г. до този момент тя е съдействала за раздвижването на десетки проекти в Бургаска област. Последният такъв е за новата сграда на Спортното училище „Юрий Гагарин“, както и бъдещият корпус на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...