Начало / Uncategorized / Сръбската църква записва на аудио псалми за хора с увредено зрение

Сръбската църква записва на аудио псалми за хора с увредено зрение

Сръбската православна църква е записала аудио версия на Псалмите, като по този начин ги предлага на хората с увредено зрение. Предвижда се създаването на цял аудиозапис на Библията, съобщава orthochristian.com.

„Имаме амбицията да запишем цялото Свещено Писание, както на Стария, така и на Новия Завет, като създаването на аудиозаписите ще бъде с помощта на много артисти, за да можем да предложим това като малък дар на тези, които не могат да четат“, каза патриарх Порфирий по повод инициативата. 

Патриархът каза това на церемонията по повод 75-годишнината на Сръбското дружество на слепите и 50-годишнината на библиотеката на Асоциацията, която предоставя хиляди книги на брайлова азбука и аудиозаписи. 

Патриарх Порфирий отбеляза още, че мнозина, които имат зрение, всъщност са духовно слепи, докато мнозина, които нямат телесно зрение, имат истиско духовно такова и разбират тайната на човешкото съществувание. 

„Независимо дали имаме зрение или не, ние трябва всеки ден да просветляваме вътрешното си същество с истинската Светлина… Ще видим самата същност и истина като светлината, която ни освобождава“, каза патриархът.

През последните години Българската православна църква също представи пълен запис на Светещоно Писание. В основата на записа залегна инициативата на Драгалевския манастир да бъде направена българската православна Библия (в синодалното й издание от 1982 г.) още по-достъпна за всеки, който копнее да се вслуша в нейните спасителни послания. Записът е направен за Съюза на слепите от актьора Петър Евангелатов и може да бъде чут тук и тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...