Начало / Uncategorized / Най-ранната християнска църква е в Сирия

Най-ранната християнска църква е в Сирия

Църквата в Дура-Европос в Сирия е най-ранната открита църква. Намира се сред руините на древния град Дура-Европос в днешна Сирия.

Очевидно е жилищна къща, преработена за богослужението в периода между 233 и 256 г., когато градът е изоставен на персите. Тя е по-малко известна, по-малка и по-слабо украсена, отколкото съседната ѝ синагога, въпреки че има много други сходства между тях.

Църквата е открипа през 20-те години на миналия век от екип археолози от Йейлския университет. Екипът успял да възстанови древните произведения на изкуството, датирани от 2-ри и 3-ти век, включително изображението на жена наведена над кладенец, която дълго време се смяташе, че изобразява самарянката, с която Христос говори до кладенеца на патриарх Яков. 

Според доцента по теология в Университета Фордхам, САЩ Майкъл Пепард изображението представя Благовещение, моментът, в който архангел Тавриил съобщава на Св. Богородица, че ще роди Спасителя на света. Според учения достигнали до нас писмени сведения от 2 в. съобщават, че св. архангел Гавриил съобщава на Майката Божия благата вест докато тя черпи вода, както е показано на изображението в Дура-Европос. 

Укрепеният античен град Дура-Европос е разкопан и изследван основно през 1920-те и 1930-те години на френски и американски археолози. Къщата-църква и синагогата се намират до 17-ата фортификационна кула.

Сградата на християнската църква се състои от двор и няколко обособени помещения, като оцелелите стенописи в една стая, оперирала като баптистерий, са вероятно

най-древните християнски картини.

В „Добрия Пастир“, „Изцеление на паралитика“ и „Христос и Петър ходят по вода“, се считат за най-ранните изображения на Иисус Христос.

Една много по-голяма фреска изобразява три жени около голям саркофаг. Тук най-вероятно са изобразени Трите Марии, посещаващи гробницата на Христос. Стенописите на Адам и Ева, а също и Давид и Голиат следват Елинистическата Юдейска иконографска традиция.

Открити са откъси от пергаментни свитъци на иврит, текстовете на които са трудни за превод но Тайхер счита, че са били християнски Евхаристийни молитви, тясно свързани с тези на Дидахи и в състояние да запълнят празнотите в Дидахиевия текст. През 1933 г. са открити фрагменти от текст в градското сметище извън Палмирската порта.

Снимка: Уикипедия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...