Начало / Uncategorized / Димотика чества чудо от 1205-а година с лития

Димотика чества чудо от 1205-а година с лития

Всяка година на 16 юни в Димотика (Гърция) се отбелязва и голямото чудо на спасението на града от кръстоносците.

Те настъпвали към района, християните в този период били малцина и единствената им надежда била в Бога. На вечернята (15 юни 1205 г.) йереите в града взели иконата от Царския ред на олтара на Иисус Христос и извършили лития и силно се молели Бог да ги предпази от враговете.

Същата нощ се изсипал проливен дъжд и буря, Червената река (Еритропόтамос) тук преляла и водите й се разпрострели надалеч от коритото й, и нашествениците били отблъснати с Божията помощ. Оттогава до днес литията не е прекъсвала. Днес тя съвпада и с Петдесетница.

Литията тръгва от храм „Христос Спасител“ и достига до митрополитския храм „Свети Атанасий“, а на следващия ден отново тържествено се връща в храма. „Да помним Божието чудо и милостта, която е изсипал над дедите ни в този ден преди 8 века. Това е доказателство, че Той не ни е забравил и ни пази от видими и невидими врагове. Да Му се покланяме с всеки свой дъх и да Го обичаме“, изтъкна в словото си митрополитът на Димотика, Орестиада и Суфли Дамаскин.

Местната традиция останала от времето на извършване на първата лития с иконата на Спасителя е да бъде носена светинята от миряни „полегнала“ и хората да минават под нея в знак на преклонение и благодарност. Бел.ред. Някои извори сочат, че не кръстоносците, а куманите са били нашествениците по това време. Историците не са единодушни по този въпрос.

 

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...