Начало / Новини / Започна двудневната международна конференция в Богословския факултет по повод 20-годишнината на библиотека „Библика“

Започна двудневната международна конференция в Богословския факултет по повод 20-годишнината на библиотека „Библика“

Днес започна двудневната международна конференция по повод 20-годишнината на библиотека „Библика“ към Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Конференцията бе предшествана от молебен в храм „Св. София“ (тук), както и церемония по връчване на званието доктор хонорис кауза на проф. д-р Карл-Вилхем Нибур, което се състоя в аулата на СУ.

От 14 часа започна конференцията в аулата на Богословския факултет, като в началото поздравление към участниците отправи декана на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски и директора на Библейската библиотека доц. д-р Ивайло Найденов.

В първия модул на конференцията, който Добротолюбие излъчи на живо, пръв своя доклад представи проф. д-р Кристоф Домен от Регенсбург. Темата на доклада му бе „Разделено единство – канонът на християнската Библия“. След него бе проф. Мануел Фогел, който говори за „Илия, Йоан Кръстител и Иисус в Евангелието според Марк“. Трети в този модол бе проф. дбн Емил Трайчев, чиято тема бе „Интертекстуалност и библейски текст“. Вторият модул бе с участие на проф. 0р Ангелика Щротман от Подерборн, доц. д-р Димитър Попмаринов от Великотърновския университет и Яна Драгомирова от Шуменския университет. Първият ден на конференцията завърши с дискусия модерирана от доц. д-р Екатерина Дамянова. 

В 17:30 гостите на конференцията имаха среща с академичната общност у нас в Деканата на Богословския факултет. 

Утре конференцията започва от 9:00 часа, като в първия модул участници ще са прот. доц. д-р Теодор Стойчев от Шуменския университет, който ще говори за Педговора към Евангелието от Йоан – исагогически и богословски проблеми. От Атински университет гост е д-р Сотириос Деспотис – той ще говори на тема „Първата логия – Думи на Логоса в Евангелието според Йоан и старозаветната основа на Йоан 1:35-39“. Третият в модула е пак от Атинския университет – проф. д-р Христос Караколис, който ще говори за Старозаветна основание, развитие и богословски значение на понятието „Логос“ в Евангелието според Йоан.

За Ангел Карадаков

Виж още

Реставратори от Русия ще помогнат за пълноценното възстановяване на стенописите на Патриаршеската катедрала

Специалисти по консервация и реставрация на стенописи от Министерството на културата на Руската Федерация посетиха ...