Начало / Uncategorized / Вселенската патриаршия канонизира стареца Яков Цаликис

Вселенската патриаршия канонизира стареца Яков Цаликис

На днешното си редовно заседание Светият Синод на Константинополската патриаршия под председателството на Негово Все Светейшество патриарх Вартоломей реши да канонизира старецът Яков Цаликис, съобщават гръцките медии. 

Искането за канонизация е изпратено до Вселенската патриаршия от Халкидската митрополия чрез синода на Еладската архиепископия. Съгласно решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия паметта на св. Яков Цаликис ще се отбелязва всяка година на 22 ноември. 

Старецът Яков Цаликис, наред със стареца Паисий и стареца Порфирий, е сочен като един от тримата велики духовни старци на нашето време.

Старецът Яков Цаликис е роден на 5 ноември 1920 г. в село Ливией, гръцка Мала Азия. През 1922 г. след малоазийската катастрофа, семейството му се преселва в Гърция. В края на 1925 г. се заселват в малкото село Фаракла в северните части на остров Певбея. На 15 юли 1952 г. той постъпва като послушник в манастира „Преподобни старец Давид“. На 31 ноември същата година е постриган за монах, а на 19 декември е ръкоположен за йеромонах. На 25 юли 1975 г. е избран за игумен на манастира.

За монашеския живот на стареца Яков не е възможно да се разкаже накратко. Ще споменем само, че при постъпването си той заварва манастира в окаяно състояние — и материално, и духовно, а в края на живота му и след това името на манастира и името на стареца стават известни в цял свят.

Неизкоренимата му вяра и преданост към св. Православна църква, свръхчовешките му подвизи и повече от всичко — дълбоката и гореща любов към Бога, отреждат на стареца Яков заслужено място в паметта на нашата Църква и в сърцата на хиляди вярващи, имали щастието да се докоснат до този избран съсъд на благодатта на Светия Дух.

Повече за стареца Яков Цаликис може да прочетете в книгата „Старецът Яков Цаликис“ от издателство ОМОФОР.

За Ангел Карадаков

Виж още

Масови кръщения бяха извършени в Зимбабве

Въпреки неблагоприятните условия, пандемията и бедността, мисионерската дейност на митрополията на Зимбабве и Ангола от ...