Начало / Uncategorized / Българската православна църква и Българският парламент в подкрепа на онкоболните деца

Българската православна църква и Българският парламент в подкрепа на онкоболните деца

Изложба с детски рисунки бе открита в Клуба на народния представител в Българския парламент. За броени минути народните представители изкупиха детските творби и благотворителната касичка се напълни, съобщи Отдел Връзки с обществеността при Св. Синод.

На 3 ноември в сградата на 44-то Народно събрание на Р България в 10,30 ч. се откри благотворителна изложба-базар в подкрепа на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” – София. Събитието е по инициатива на български депутати и Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ-БП и се провежда под патронажа на Светейшия Български патриарх Неофит, Св. Синод и председателя на 44-то НС г-н Димитър Главчев.

Събитието беше открито от председателя на Парламента, който приветства инициативата на Българската православна църква и призова народните представители да се включат активно в благотворителната кампания. На откриването на изложбата от името на Св. Синод участва Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел, който поздрави народните представители за тяхната отзивчивост и съпричастност, и им преподаде божието благословение за тяхното отговорно служение. В събитието се включи и проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката, който благодари от името на персонала и малките пациентите за тази благородна инициативата на Църквата, изпълваща с надежда и радост децата, които творят и техните връстници. Той анонсира идеята през следващата година в Синодалния конкурс да са включат със свои творби и децата-пациенти на Клиниката, което ще им вдъхне творчески импулс и оптимизъм.

DSC_1870Това събитие дава начало на втория етап от благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“-2017 на Българската православна църква, която предлага възможност за закупуване на творбите-лауреати на синодалния конкурс „Възкресение Христово“ с цел събиране на средства и даряване на медицинска апаратура за лечение на нуждаещите се деца. До този момент със събраните средства от първия етап са закупени и дарени на Клиниката три инфузоматни апарата – волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...