Начало / Uncategorized / Англиканските свещеници хомосексуалисти няма да дават обет за целомъдрие

Англиканските свещеници хомосексуалисти няма да дават обет за целомъдрие

Хомосексуалните свещеници от Англиканската църква няма да дават обет за целомъдрие, предвижда законопроект предложен на синода на църквата в Англия, пише Christiantoday цитирано от Седмица.ру.

Епископи са предложили свещениците, които са с хомосексуални наклонности да бъдат избавени от обета за целомъдрие (безбрачие). Съгласно сега действащите правила за свещениците от Англиканската църква е предвидено и полагане на обет за целомъдрие при ръкоположението им, дори ако те вече са в „брачен“ съюз или взаимоотношения. Ако промените бъдат приети, то всички гей-духовници ще бъдат освободени от този обет и ще могат спокойно да свещенодействат и в еднополов брак.

Текстът казва още, че църквата в Англия взема под своето лоно хомосексуални енорияши и свещеници, но те не са длъжни да се освобождават от хомосексуален брак, ако вече такъв са сключили. Тази инициатива бележи още една стъпка в дългия дебат по въпроса за сексуалната ориентация, след като парламентът на страната легализира еднополовите бракове през 2013 г. 

1church-of-england-synod

Според Бен Брадшоу от Лейбъристката партия, трябва да се предприемат стъпки в парламента, ако синодът на Англиканската църква отхвърли предложените промени. „Те ще престанат да си задават въпроса за съблюдаването на целомъдрието, и вярваме, че това е голяма стъпка напред, но при общата политика на църквата в Англия този въпрос е лицемерен и нечестен, защото тя (църквата) принуждава духовенството да лъже. Все повече хора стигат до убеждението, че ако висшето духовенство не може да реши този въпрос, то парламентът ще трябва да работи по него“. 

През 2013 г. Англиканската църква одобри решение, което открива пътя за назначаване на жени за епископи. Църквата на Англия, водена от архиепископа на Кентърбъри  архиепископ Джъстин Уелби, е църква-майка за световната общност на англиканските църкви, които имат около 77 милиона последователи. За първи път тя назначи жени-свещеници през 1994 г. сред буря от протести. 

Миналата година епископът на Грантъм Николас Чембърлейн обяви дългогодишната си връзка със своя партньор от мъжки пол, след като получи предупреждение от неделен вестник, че ще публикува детайли от неговия личен живот. Лидерът на англиканската църква и архиепископ на Кентбъри, Джъсти Уелби заяви тогава, че сексуалната ориентация на Чембърлейн е „напълно несъществена“ за неговата служба. От 2013 г. Църквата на Англия не се противопоставя нито на хомосексуалните граждански партньорства, нито на хомосексуални свещенослужители.
Англиканската църква на Уганда съобщи през 2014 г., че обмисля отделяне от Църквата на Англия. В Уганда хомосексуалността е незаконна.

За Ангел Карадаков

Виж още

Спасяващата сила на вярата

Веднъж Христос влизал в гр. Йерихон. Един слепец, който просел пред градските порти, чул шума ...