Начало / Новини / Свещеник търси климатик и килими за Антоновден

Свещеник търси климатик и килими за Антоновден

Десетки миряни искат да нощуват в църква в Мелник за лек

Стотици миряни ще бъдат в църквата „Свети Антоний“ в Мелник навръх Антоновден. В нощта срещу храмовия празник в неделя пък десетки вярващи ще пренощуват в единствения храм в България, който е кръстен на този светец. Ще го направят с надеждата да намерят лек за болките си. От доста време насам светата обител е действаща и отваря врати всеки ден, тъй като храмът „Свети Николай“ преди година и половина бе опожарен след техническа авария.

Много хора са заявили желание да преспят в църквата в нощта срещу 17 януари. „Заради това се опитвам да осигуря климатик, че да не измръзнат миряните, сред които ще има и много деца. Бизнесмен ми обеща да финансира начинанието. Вътре има печка на твърдо гориво, но само тя не може да сгрее помещението. Търся и килими, за да постелем на пода, че да има къде да полегнат вярващите“, каза отец Николай. Неврокопският митрополит Серафим е поканен да води тържествената света литургия навръх храмовия празник. Вътре и край църквата всичко е почистено, защото ще е пълно с народ от цялата страна, ще има и чужденци. Всички ще дойдат да търсят изцеление и опрощение. „На този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти“, убедени са поклонници. „За Мелник това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове“, твърдят местните жители. По думите им хиляди са се освободили от демони и черни магии, от психически и нервни разстройства. 


Автор: Владимир Симеонов

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *