Начало / Всеправославен събор / Всеправославният събор през 2016 г. може да се проведе в Женева, а не в Истанбул

Всеправославният събор през 2016 г. може да се проведе в Женева, а не в Истанбул

Според информационната агенция „Ромфея“ Константинополският патриарх Вартоломей е заявил, че няма никакво оправдание за неучастие на която и да е поместна църква в предстоящия Всеправославен събор.

Агенция „Ромфея“ също така отбелязва, че причина за невъзможността да се проведе събора в Истанбул, както това беше планирано по-рано, може да бъде и това, че представителите на Руската православна църква могат да не пристигнат във Фенер след като руското правителство  не препоръчва  на руските граждани да пътуват за Турция в условия на обострени отношения между двете страни, съобщава порталът „Православная жизнь“ (виж тук).
Междувременно на събора няма да присъстват Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, който е предстоятел на Еладската православна църква и има разногласия  с предстоятеля на Константинополската Патриаршия.
И накрая трябва да отбележим, че относно участието в събора има проблеми и с представителите на Антиохийската  православна църква, тъй като евхаристийното общение между Антиохийската и Йерусалимската Патриаршия, което беше прекъснато заради проблеми с църковната юрисдикция в Катар, не е възстановено и до днес. 
Припомняме, че през март 2013 г. Антиохийската патриаршия потърси помощ за разрешаване на конфликта с Йерусалимската патриаршия относно църковната юрисдикция в земите около Персийския залив. Повод за конфликта е съобщението от Йерусалим, че за първи архиепископ на залива със седалище в Катар е определен архим. Макарий, който впоследствие бе ръкоположен за епископ. 
Антиохийската патриаршия твърдеше, че още от първите векове на християнството тези земи са били под нейна юрисдикция. От Антиохийската патриаршия оцениха като тъжен факт решението на Йерусалимската патриаршия, което се случва в толкова трудни дни за християнството в Близкия Изток и го сравниха с „дълбока рана“. 
Конфликтът не е решен и до днес. 
 
По информация на pravoslavie.ru

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *