Начало / Новини / Празнично богослужение за Ивановден в Шумен

Празнично богослужение за Ивановден в Шумен

На 7 януари 2016 г. светата ни Православна църква съборно възпява и величае паметта на св. Йоан Кръстител – този, който благоугоди на Бога и се удостои да стане Предтеча на нашия Господ Иисус Христос; този, който още от майчината утроба бе избран да възложи ръце върху Спасителя на света и да Го кръсти; този, чрез чиито молитви се отвориха небесата и стана Богоявлението.
Празничната св. Литургия в чест на великия пророк, предтеча и кръстител  Йоан в храма на шуменския квартал МЪТНИЦА „Рождение на св. Йоан Кръстител“ се отслужи от енорийския свещеник йерей Васил Василев, който е и председател на храма и църковното настоятелство.
В края на тържествената света богослужба той  произнесе  и празнично слово, в което изтъкна, че честваният празник на този ден, както и на предишния, има своето послание, а то е, че ако искаме да имаме участие в своето спасение, което е дар Божий, трябва най-напред да се покаем.

Господният Предтеча е живял в скромност и е проповядвал в Йорданската пустиня на юдеите, които са идвали при него, за да слушат словото му, а той най-често им е казвал да се покаят, защото се приближава Царството Небесно. “Така и ние – каза отецът – трябва най-напред да се очистим от греховете си, за да стане душата ни уютен дом за Спасителя. Затова и св. Йоан Кръстител проповядваше покаяние, за да се отворят духовните очи на човеците и да видят Христа и да почувстват и се влеят в Неговата спасителна мисия.”
В празничния ден предстоятеля на храма преподаде архипастирското благословение на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и всички заедно изпяха многолетствие за своя Кириарх, народа Божий и за всички именници и празнуващи – на многая и благая лета!

За Ангел Карадаков

Виж още

Организира се международна онлайн конференция на тема – „Църква, идеология и трансхуманизъм“

Чувствителните теми и проблемите, свързани със съвременните идеологии и трансхуманистичното движение, ще бъдат разгледани в ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *