Начало / Новини / Българският съд ще преразгледа решението си за собствеността на Патриаршеската катедрала

Българският съд ще преразгледа решението си за собствеността на Патриаршеската катедрала

По решение на Св. Синод от 03.12.2015 г., прот. № 29 – пълен състав, във връзка с дело № 14 123 във Върховния административен съд срещу решение № 681/2014 г. на Министерски съвет, свързано със собствеността на ПКСХП „Св. Александър Невски“, Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити ще присъстват на заседание на ВАС на 7 декември т.г. от 9.00 ч. Пред сградата на ВАС в 8.30 ч. ще бъде отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ – БП.

Камбаните във всички столични храмове да бият тревожно между 9.00 и 9.30 ч. на 7 декември т.г.
Върховният административен съд на Република България е дал ход на дело № 14 123 в отговор на жалба от Веселин Любомиров Станков и Страхил Георгиев Керелов, представител на културно-историческо дружество „Будител“, против решение № 681/2014 г на Министерски съвет за предоставяне патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква – Българска Патриаршия.
Обявяването на храм „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква – Българска Патриаршия.
На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *