Начало / Новини / Правителството ще отпусне 350 хил. лева за ремонт на Гигинския манастир и на храм в чужбина

Правителството ще отпусне 350 хил. лева за ремонт на Гигинския манастир и на храм в чужбина

350 хил. лв. ще отпусне кабинетът за ремонт на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин и Църногорския манастир. Парите са по бюджета на Министерския съвет за 2015 година, като те се осигуряват за сметка на предвидените по централния бюджет и са за ремонт на православни храмове, информира Банкеръ.
От общата сума, която възлиза на  300 хил. лв. са за катедралния храм на Западно и Средноевропейската епархия „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин, Германия. Това ще позволи да бъде увеличен капацитетът за осигуряване на подслон и храна на българи, изпаднали в беда зад граница, коментира премиерът Бойко Борисов.

Средствата са осигурени след среща  между премиера Бойко Борисов със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и омбудсмана на републиката Мая Манолова. По време на разговора митрополит Антоний е изложил проблемите пред българската църковна община в германската столица. Митрополитът ни  в Западна Европа е представил и плановете си за разширяване на дейността на енорийския център към храма, който към момента успява да осигури подслон на 400 – 500 българи годишно, а след ремонта ще може да помага на 1300 – 1500 наши сънародници.
Така центърът ще започне да изпълнява в пълнота мисията си за обгрижване на нашите сънародници„, коментира след срещата с премиера митрополит Антоний. Енорийският център се намира в криптата на храма и се състои от зала за провеждане на семинари, която ще започне да се използва за социална трапезария, малка библиотека, канцелария и спално помещение със санитарен възел.
Освен на българския храм в Германия, правителството ще отпусне и  50 хил. лв.  за строителни дейности в Църногорския манастир „Св. Св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян“ в село Гигинци, Софийска епархия. 

Снимка: http://www.banker.bg/

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *