Начало / Новини / Тържества в чест на Св. Паисий Светогорец

Тържества в чест на Св. Паисий Светогорец

На 12-ти юли Православната църква отбеляза паметта на Св. Паисий Светогорец. С особена тържественост бе отслужена първата официална богослужба към преподобния старец Паисий Светогорец като към канонизиран светец. Тържествата се състояха в манастира „Св. Йоан Богослов” в Суроти, Гърция, където е погребан блаженият старец.
Празничното вечерно богослужение бе възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, който съслужи с Касандрийския митрополит Никодим и с Навпактски митрополит Иеротейу Неаполски митрополит Варнава, Лангадаски митрополит Йоан, Верийски митрополит Пантелеймон, Касторийски митрополит Серафим, Кисамски митрополит Амфилохий и Милитски митрополит Апостол.

В своята проповед в края на богослужението Вселенският патриарх Вартоломей определи св. Паисий като велик светец, чиято светлина разсейва тъмнината на тревожност, несигурност и страх във всекидневния ни живот„, а молейки се по-късно пред гроба на светеца, подчерта, че „старецът Паисий е заедно с нас”.
Десетки хиляди поклонници от Гърция, България, Сърбия, Румъния и Русия с часове чакаха реда си под жаркото слънце, за да се поклонят на гроба на светия старец Паисий Светогорец. Поклонението на хилядите признателни продължи без прекъсване и в нощните часове.
Празнични богослужения в почит на Св. Паисий бяха отслужени в цяла Гърция, както и в България.
Специално преведен на църковнославянски език от богослова проф. Иван Желев е тропарът на св. Паисий Светогорец, който е нотиран от Никола Антонов. Очаква се преводът на още поне два тропара, посветени на преподобния старец Паисий.

Тропар на св. Паисий Светогорец
(глас 1)
Во Фарасах рожденнаго и Атона похвалу издревле
преподобных подражателя и равночестнаго Паисия
почтим вернии яко сосуд дарований исполнен
от всех скорбей сохраняющаго верою взивающих.
Слава Давшему тебе крепост!
Слава Венчавшему тя!

Слава Действоющему тобою всем исцеления!

По информация на  http://www.agionoros.ru/
За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *