Начало / Новини / Над Петрич ще бъде издигнат 25 метров кръст

Над Петрич ще бъде издигнат 25 метров кръст

Православни християни от Петрич инициираха създаването на „Петричката Св. Гора”. Проектът, който предлагат петричките миряни, е изграждане  на верига, обединяваща всички исторически места над града.
Първа стъпка към изграждането на този порект е поставянето на 25-метров кръст в местността Дъновистка поляна” – именно там, където дъновисти се събират и правят своята паневритмия.

Техният учител Дънов, който за Църквата е еретик, казва следното за Кръста Христов: „Римляните узакониха кръста и заповядаха да го целуваме. Не, ние не целуваме този кръст на престъплението. Целуваме кръст, в който има жива душа, жив дух. Така аз тълкувам Учението. Питат ме дали вярвам в кръста. Аз в живите кръстове вярвам, но в сребърни, златни и други – не вярвам. Прав ли съм? Някой ще каже, че със своето Учение господин Дънов разрушава държавата. Не, с лъжи се разрушава държавата. Казвам: изхвърлете мъртвите кръстове и поставете живите. В противовес на това лъжеучение християните от Петрич са водени от думите на Св. Йоан Златоуст, който казва: Нека не се срамуваме от достойните за почит знаци на нашето спасение. Нека носим кръста Xристов като венец, защото чрез него се извършва всичко, което ни е нужно. Той ни се предлага, когато се покръстваме, когато поискаме да приемем тайнствената храна, когато поискаме да бъдем ръкоположени или да направим нещо друго. Затова с такова желание го чертаем и в домовете си, и на стените, и на вратите, и на челата, и в сърцата си. Защото кръстът е знакът на нашето спасение, на общата свобода и на милосърдието на ВладикатаКръстът поваля и потъпква всичко враждебно. Затова, ако някой ти каже, че се покланяш на Разпнатия, отговори му с радостен глас, че се покланяш и не ще престанеш да се покланяш. Ако той се засмее, оплачи безумието му и благодари на Господа, че ни е оказал такива благодеяния, които без откровение свише никой не може да познае. Този човек се смее само поради това, че „Душевният човек не възприема онова, що е от Божия дух… Но ние, дори пред нас да застанат всички езичници, нека с още по-голямо дръзновение да казваме, че кръстът е нашата похвала, началото на всички наши блага и цялото наше украшение!“ (1Кор. 2:14).
В местността ще бъде изграден и православен параклис, а до него –  зона за отдих, кафе, чайна, палатков лагер, площадно пространство.
В инициативния комитет са: Снежана Митова – учител, архиерейският наместник  Ангел Кочев,  депутатът Димитър Танев, юристът Рилка Филипова, членове на пенсионерския клуб на кв. „Дълбошница”. Пред радио Белла архиерейският наместник ик. Ангел Кочев отбеляза, че това е начало на един прекрасен проект, който ще спомогне за духовното ни израстване, защото кръстът, който ще бъде изграден над Петрич, ще бъде израз на търпението, смирението и мъдростта. „Най-големият символ, който може да обединява, това е животворящият кръст Господен”, заключи отец Ангел.

Снимка: Радио Белла

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *