Начало / Новини / Неделното училище в Петрич навърши 5 години

Неделното училище в Петрич навърши 5 години

На 10 януари 2010 г., Неврокопският митрополит Натанаил създава и освещава неделното училище при храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. На днешния ден неделното училище навърши 5 години, за да уважи празника на училището по Вероучение при енорията „Св. Георги“, дойде и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Тържеството започна с Възкресна вечерня, на която митрополит Серафим участва молитвено. Вечернята бе отслужена от йерей Христо Гущеров и йерей Георги Яков, Председател на храма. След вечернята, на която присъстваха децата и техните родители, всички се отправиха към неделното училище при храма. Там предстоеше вълнуващ концерт – рецитал. Всяко едно дете каза стихотворение пред духовниците, децата подариха на митрополит Серафим хоругва – църковно знаме, дълго парче плат с изписана икона. Хоругвата бе с иконата на Св. Богородица Казанска, украсена бе с бродерии, ширити и мъниста.

В своето слово към децата митрополит Серафим с радост се обърна като им каза, че това е изключителна радост – деца да се обучават на наука в двора Господен, до самия храм Божи. Радостно е още, че много от децата пораснаха в неделното училище, каза още митрополит Серафим. Епархийския Архиерей пожела на училище до пребъде от нине и до века. Да увеличи работата си с децата пък и не само. Йерей Георги също се обърна с поздрав и към децата и към митрополит Серафим, на него той каза, че благодари на Високопреосвещения митрополит, че не е оставил своето духовно лозе, че редовно го обгрижва и с радост помага за просперитета и утвърждаването на Вероучението в душите на децата. Концертът завърши с почерпка за децата. Специално за случая бе направена торта, на която пишеше: „Честит рожден ден! 5 г. Православно Неделно училище Св. Вмчк Георги“.
В неделното училище в момента се обучават 70 деца, те са разделени на две възрастови групи, като с тях се занимава учителката по Вероучение Галина Дуева. Децата в училището се учат на вероучение, иконопис и църковно пеене. Към храма действа и певческа група, която е част от епархийския хор „Йером. Неофит Рилски“, чийто диригент проф. Йоанис Папахронис води спявките на възрастните хористи.

Пожелаваме на учителката и децата към неделното училище – да имат силна и непоклатима вяра, да се надяват във всичко на Христа, който само зове децата при Себе Си. Бъдете радостни, че изучавате такава благодатна наука – вероучение. Бъдете щастливи, че сте в Дома Господен, че сте в радостта на Всевишния. Бъдете изпълнени с благодат, защото редовно участвате в Тайнствата на Св. Църква.
Честит рожден ден!
На многая и благая лета!


За Ангел Карадаков

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *