Начало / Новини / 31 години от кончината на прот. Александър Шмеман

31 години от кончината на прот. Александър Шмеман

Днес, се навършват 31 години от смъртта на великия проповедник на словото Христово и учител на  общението с Бога. Той е един от най-знаменитите дейци, проповедници и богослови на своето време, той е претърпял много, за да остави много. Обичан и мразен, почитан и оплюван. Това е протойерей Александър Шмеман. За да си спомним повече за него нека видим и част от една негова беседа:
Да кажа „аз вярвам в Бог” означава свободно и отговорно да избера това, което оттук насетне ще бъде главното в моя живот и съд над всичко останало в него. Така, че всичко в живота ми, всичко без остатък, ще бъде отнесено към вярата, ще се оценява в нейната светлина, ще включва в себе си всички мои останали „аз”. Този, който изрича „аз вярвам в Бог”, по този начин вече е престъпил една линия, най-важната, най-отговорната от всички.

И оттук насетне целият му живот ще бъде определен и украсен от тази линия. Защото вярата е преди всичко не това, което ми дава нещо, а това, което превръща целия мен и целия ми живот в нещо безкрайно важно. И аз вече не мога да живея така, сякаш не съм произнесъл думите „аз вярвам в Бог”, сякаш не съм се обрекъл на тях. В живота ми вече не може, не трябва да има нищо неутрално, маловажно, несъществено. Всичко в светлината на моето решение и на моя избор е озарено с нова светлина, всичко става или вярност към вярата, или измяна на нея. И това е така, защото тази вяра, която приемам с това необратимо утвърждение „аз вярвам в Бог”, е преди всичко една светлина, насочена за цял живот, едно ново и цялостно разбиране за нея.
Превод от Руски: Биляна Гълъбова
 Прот. Александър Шмеман, из беседата „Тайната на моята вяра”
 (13.09.1921 – 13.12.1983)
 Източник: www.shmeman.ru
***
 Повече за протойерей Александър Шмеман
 Ражда се в гр. Ревел, който по настоящем се намира в Република Естония. Прокуден заедно със семейството си от настъпващия атеизъм, отива във Франция и по-точно в Париж, където завършва средното си образование. След  завършването си е възхитен от православното богословие и може би, поради тази причина записва и завършва през 1945 г., Православния богословски институт „Св. Сергий“, добър ученик, добър студент. След завършването си остава в института като преподавател, преподава църковна история. Година след работа в института прот. Александър Шмеман стъпва на Божията нива и хваща здраво ралото, с което тепърва трябва да оре, сее и обгрижва Божия виноград. По Божий промисъл човекът Александър става свещеникът Александър.
 Трудейки се усърдно в служението си, отец Шмеман е забелязан от редица големи богослови. През 1951 година, младият духовник е поканен да бъде преподавател в Православната семинария „Св. Владимир“, намираща се отвъд океана, в Ню Йорк. Приема поканата и заминава на дълго пътешествие до Ню Йорк със съпругата си и трите си малки деца. Така отец Шмеман, роден в Естония и учил се във Франция се преселва в Съединените Американски Щати. Осем години по-късно прот. Александър защитава докторска дисертация по Литургическо богословие, а от 1962 година, заема поста декан на Св. Владимировската семинария.
 Заради усиления си труд, постоянната надежда на Бога, отец Александър е почетен доктор на много университети в САЩ и Европа, той е избран за член на Митрополитския съвет, проповядва усилено и често по радиопредавания. Изследванията, които той прави в областта на Църковната история, Литургиката и изобщо богословието, са колосални. Древната литургическа традиция е силно застъпена в творенията на отец Александър. И въпреки, че днес много хора го обвиняват в модернизъм, той ще остане като един от най-знаменитите автори държащи именно на светоотеческата традиция и пазещи се от модернизмът, който така стремглаво настъпва в пределите на Православната Църква.
 Отец Алексанъдър Шмеман предава своя дух на Христа Бога, на който така ревностно е служил, през всичките тези години, а те са 62 , на 13 декември 1983 г. точно преди 31 години.
 Протойерей Александър Шмеман ще остане в историята и паметта на Църквата като един от най-ревностните и пламенни проповедници в своето време. Днес в България много от неговите книги са издадени, тепърва предстоят издаване на още негови творби, които ще допринесат за обогатяването и развитието на православното богословие.
 На 13 декември, Църквата чества паметта на Проподобния Герман Аляскински, който е покровител и покръстител на Северна Америка, именно в този ден отец Александър умира. Знаем, че случайности няма и точно за това се сещаме и за двамата, единия е покръстител, а другия продължител на делото на спасението, проповедта и служението на хората и Бога.
 Оплюван и почитан, скандализиран и обичан, това е личността на духовника от Естония, Париж и Ню Йорк, личността на прот. Александър Шмеман.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *