Начало / За Вярата / разкази / МЪРТВАТА ЦЪРКВА

МЪРТВАТА ЦЪРКВА

 (неизвестен автор)

В едно малко градче дошъл нов пастир. Той веднага решил още първите пет дни да обходи всички домове и семейства, за да се представи на гражданите и да ги покани на своето първо богослужение, което ще отслужи в неделя.
Когато неделята дошла, църквата била съвсем празна. Никой не дошъл. Тогава пастирът решил да даде обява в местния вестник. Обявата гласяла: „Тъй като църквата в нашия град умря, всеки от нас трябва да присъства на нейното погребение. Погребението ще бъде в неделя следобед. Да почетем нашата църква с достойно християнско погребение”.
В неделя следобед множество любопитен народ се събрал на „погребението”. Пред амвона в църквата бил поставен затворен ковчег, обкичен с цветя. Пастирът произнесъл своята кратка, обичайна за такива случаи, проповед и приканил народа да отдаде последна почит на тяхната починала църква.

Хората били много любопитни да видят какво има в ковчега, тоест как изглежда „трупът” на мъртвата църква, и започнали да стават и един след друг да пристъпват към ковчега. Щом поглеждал в ковчега, всеки „опечален” бързо отклонявал погледа си и си тръгвал с наведена глава и с чувство за вина.
Пастирът бил сложил в ковчега голямо огледало, в което всеки можел да види собственото си лице.


Превод от сръбски: Татяна Филева

За Ангел Карадаков

Виж още

Блажената Олга от Аляска и нейният съпруг, о. Николай

Миналия път разказахме за блажената Олга, благодарение на която Бог се прославил из земите на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *