Начало / св. Отци / Във всяко отношение сме жалки и достойни за присмех.

Във всяко отношение сме жалки и достойни за присмех.

Не чуваш ли Апостола, който казва: „Бъдете готови да се защитите срещу всеки, който ви иска сметка за вашата надежда“ (1 Петр. 3:15)? А и Павел ни съветва същото с думите си: „Словото Христово да се вселява у вас изобилно с всяка премъдрост“ (Кол. 3:16). Да, но какво отговарят на това онези, които са по-безумни от търтеите? „Всеки благословен човек е простодушен“ и „Който ходи в непорочност, ходи с увереност“ (Притч. 10:9). Това е причина за всички злини, че повечето хора дори не знаят да привеждат свидетелствата на Писанията според това, което е нужно. Така е, защото тук не се говори нито за безразсъдния, нито за онзи, който нищо не знае, а за непорочния, за незлодееца, за човека имащ съвест. Ако беше така, щяха да са безполезни думите: „Бъдете умни като змиите и невинни като гълъбите“ (Мат. 10:16).

Но защо трябва да се говорят такива неща, щом тези думи не посрещат никаква необходимост? Така е, защото освен казаното и в останалите неща не сме постигнали успех, имам предвид в живеенето и в начина на живот, а във всяко отношение сме жалки и достойни за присмех и винаги сме готови да се обвиняваме един друг, но сме мудни в това да поправяме нещата, заради които ни обвиняват и упрекват.
Автор: Св. Йоан Златоуст (347-407)

За Ангел Карадаков

Виж още

Свети Нектарий Егински за изборите

При гласу­ване избирайте добра душа, безупречно сърце, любезен християнин, изпълнен с мъдрост, безпристрастен, благороден. През ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *