Начало / Uncategorized / Великотърновски митрополит Григорий: Бог никога няма да ни остави, защото и ние не Го оставяме

Великотърновски митрополит Григорий: Бог никога няма да ни остави, защото и ние не Го оставяме

Великотърновският митрополит Григорий изтъкна пред БНР, че изборът за Български патриарх е „демонстрация на Божията любов и на Божията воля и на ласката Божия към българския народ. 

Това си е Божия правда!“. Така той намекна за силата на молитвите, които вярващите отправиха през изтеклия месец Бог да даде кръста на патриаршеството на най-достойния митрополит, който да го носи за най-голяма полза за Църквата ни и спасение на народа ни: „Това показва единството, силата на Светото православие, а българският народ е православен от много, много векове и това, което е интересно е, че 620 години след смъртта на свети Евтимий Търновски (последният български средновековен патриарх – бел.ред.), пак Божият пръст ни показва нещичко, въпреки трудностите, въпреки какви ли не изпитания – каза митрополит Григорий. – Аз даже се чудя на някои, като гледат мощите на свети Евтимий Патриарх Търновски тука, нямат ли историческо угризение, защото навремето насила България е била унищожена като патриаршия. И това го казвам като Търновски митрополит. Баязид, който я унищожава с какви ли не жестокости, не минава много време и още същата 1403 г. загива в много мъки, като разлистите историята ще видите. Бог поругаван не бива! Защо казвам това? Защото България е империя не на кръвопролитията, а империя на просветата. Много от източните народи са просветени именно заради България“. Митрополит Григорий припомня и славното минало на Търновската патриаршия (така е наричана Българската православна църква в периода 1235 -1416 г.), когато през 1235 г., по времето на Иван Асен Втори, България е в Пентархията, наравно с Йерусалимската патриаршия – Майката църква, Антиохийската, Александрийската и Никейската патриаршия, когато Византия е завладяна от кръстоносците.

„Като гледам сега политици, като гледам тълковници и си казвам – тези хора дават ли си сметка за какво става дума, на какво велико наследство е този акт? А пък що се отнася до патриарха ни, новият ни млад патриарх – той точно си идва на мястото. Той е просветен, с прекрасен английски език, активен, работохолик, духовник, богослов и още много и много мога да продължа този списък с неговите способности. Попитайте само за няколко години какво е направил вече във Видин – възкреси я направо тази епархия. Така че, Бог да помага на цяла България, както каза и президентът ни – да пази тази страна, защото тя заслужава да бъде пазена. А пък лично аз съм уверен, че каквото и да се случи, както и сега, то беше чудо за много хора. Малцина предполагахме, че така ще стане, но Божият покров и Божията сила в немощ се познава. Бог никога няма да ни остави, защото и ние не Го оставяме, макар и да сме грешни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил е изключителен монах и молитвеник

Изборът на Видинския митрополит Даниил за предстоятел на Българската православна църква и Софийски митрополит е начало, ознаменувано ...