Начало / Uncategorized / Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил е изключителен монах и молитвеник

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил е изключителен монах и молитвеник

Изборът на Видинския митрополит Даниил за предстоятел на Българската православна църква и Софийски митрополит е начало, ознаменувано с радост и позитивизъм, с мислене за добро бъдеще, и както всяка една друга дейност на човека започва с желание за добро. Това заяви заместник-деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Иво Янев, предава БТА. 

За ранните години и пътя на монашество на патриарх Даниил доц. Янев разказва:

„Помня дядо Даниил като студент в Богословския факултет, той беше станал монах в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното наставничество на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Общувал съм с него и като игумен на Роженския манастир и викариен епископ на Неврокопската митрополия. Той винаги е бил истински монах, трудолюбив, постин и молитвеник. Докато беше Видински митрополит, дядо Даниил се опитваше да разпространява духовната просвета. Той създаде Център за наркозависими в Бдинския манастир и православно училище на територията на Видин“.

Доц. Янев определи новия Български патриарах като „достоен, изключителен монах и вярващ човек“, който ще изненада в добрия смисъл с ръководството си.

Според заместник-декана на Богословския факултет на Софийския университет е важно да се постави своеобразна разграничителна линия от всичко, което се е казало в последните дни за него като митрополит и неговите геополитически мнения и изказвания. „Те до известна степен са преекспонирани“, добавя доц. Янев.

Той изрази надежда просветителската дейност на патриарх Даниил да продължи още по-засилено и в Софийската епархия, която е по-населена и с по-големи възможности за православно духовно развитие. Грижите за БПЦ и Софийската епархия са поверени на духовния предстоятел на БПЦ, а неговите задължения според заместник-декана на Богословския факултет са

„да поведе просветителска дейност, да подкрепи религиозното образование, което да стане задължителноизбираем предмет, както и да се продължат и увеличат социално-милосърдните проекти на Църквата в полза на всички нуждаещи се“.

Източник: БТА

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...