Начало / Uncategorized / Епископ Пахомий: Прекалява се с политизирането на църковните хора

Епископ Пахомий: Прекалява се с политизирането на църковните хора

„Прекалява се с политизирането на църковните хора. Църквата не трябва да се занимава с политика и не се занимава – тя се занимава със спасяване на човешките души. Всеки като духовник се стреми към това“, заяви в ефира на „Добро утро, Европа“ по телевизия Euronews ректорът на Софийската духовна семинария епископ Пахомий по повод репортаж на Би Би Си във връзка с избора на новия предстоятел на Българската православна църква и софийски митрополит – патриарх Даниил.

Епископът разказа, че познава новия патриарх от много години.

„Трудолюбив човек, няма притеснения и страхове, освен да защити вярата си и християнската си позицията. Спечели избора за видински митрополит преди няколко години, привлече много хора. Неговата сила е да събира млади хора около себе си – направиха се много неделни училища. Тази година се откри часто неделно училище във Видин“.

А относно призива на патриарха за въвеждане на обучение по религия в училищата, ректорът на Софийската духовна семинария припомни, че за това са се борили и предшествениците на патриарх Даниил. „Това го искаха и патриарх Максим, и патриарх Неофит – дано сега да се случи – казвам го и като човек, който се занимава с просветата, но и с възпитанието на деца между 13- и 18-годишна възраст. Това е един от проблемите на днешното образование – изключи се като приоритет именно възпитанието на децата. А те не са просто компютри, в които да наливаме информация“, уточни епископ Пахомий.

В предаването се включи и деканът на Богословския факултет на Великотърновския университет проф. Магдалена Легкоступ, която коментира, че „говорим не само за политическа битка, защото ако следваме Европа – там образованието по религия в светските училища, е приоритет“.

Целия разговор гледайте тук:

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...