Начало / Uncategorized / България има своя нов патриарх

България има своя нов патриарх

След откриването, в залата на БАН, на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано от делегатите Избирателно бюро, членовете на ПИЦС се придвижиха в сградата на Св. Синод по определения за това ред и се изкачиха на втория етаж, където се намират приемният салон и заседателната зала, в които започна провеждането на патриаршеския избор. 

След първия тур на гласуването Врачанският митрополит Григорий събра – 64 гласа, Видинският митрополит Даниил – 51 гласа, а Ловчанският митрополит Гаврил – 19 гласа. Четири от бюлетините се оказаха недействителни. Гласуването се осъществи при следния ред: първо гласува Наместник-председателят на Светия Синод Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий и бюрото на Събора, след това – Високопреосвещените митрополити от Светия Синод по старшинство, преосвещените епископи на Българската православна църква по старшинство, и патриаршеските избиратели представители на епархиите по реда определен от старшинството на техните митрополити, представителите на трите ставропигии – Рилски, Бачковски и Троянски манастир, и излъчените представители на богословските школи: Софийската и Пловдивската духовни семинарии, Пловдивска духовна академия, Богословския факултет на Софийския университет и Богословския факултет при Търновския университет.

След като се подписваха в списъка, делегатите на Четвъртия патриаршески избирателен църковен събор взимаха бюлетина заверена с подписите на петимата членове на изборното бюро и подпечатана, влизаха в тъмната стаичка за гласуване и посочваха своя избраник, като гласуването се осъществяваше с заграждане на номера на един от тримата кандидати за патриаршеския престол. След преключването на гласуването беше отворена урната и бяха преброени 138 подадени гласове. След отварянето на пликовете и бюлетините бе установено, че 64 от гласовете са за Врачанския митрополит Григорий, 51 гласа са за Видинския митрополит Даниил и 19 гласа са за Ловчанския митрополит Гавриил. Съгласно Устава на БПЦ, тъй като никой от кандидатите не получили мнозинство от 2/3 от гласовете, се пристъпи към повторно гласуване на втори тур.

При изключително оспорвано гласуване, на втори тур на гласуването с 69 гласа за Български патриарх и Софийски митрополит бе избран досегашният Видински митрополит Даниил. Врачанският митрополит Григорий получи 66 гласа. Три от бюлетините бяха недействителни.

На многая и благая лета, Светейши владико!

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...