Начало / Жития на светиите / Честваме празника на свети преподобни Дионисий Костурски (Атонски)

Честваме празника на свети преподобни Дионисий Костурски (Атонски)

Изявен монах исихаст, който бил родом от с. Горица, Костурско. Св. Дионисий избрал духовното поприще, увлечен от примера на по-големия си брат Теодосий, игумен на манастира „Св. Филотей“ на Света Гора Атонска.

След като се подвизавал известно време в същия манастир той се уединил като отшелник в пещера под самия връх Малък Атон. Събралото се около него монашеско братство изградило около пещерата му храм на името на св. Йоан Кръстител, наричана по-късно „Древния Предтеча“.

По време на нощна молитва св. Дионисий постигнал Божествената светлина, която видял на мястото на днешния манастир „Св. Йоан Предтеча“ – строежът му той започнал, наставляван от прозорливия си по-стар събрат Дометий.

Когато неговият брат Теодосий бил избран за митрополит на Трапезунд, св. Дионисий посетил черноморската империя. Той си спечелил доверието на трапезундския император Алексий ІІІ Мега-Комнин (1349-1390), който станал ктитор на строящия се тогава манастир „Св. Йоан Предтеча“ (1380 г.). Тъй като манастирът бил ограбен от турски пирати, св. Дионисий отново заминал за Трапезунд. Тук обаче той заболял и починал на 25 юни (точната година не е известна).

В лицето на св. Дионисий (разбира се, и в онова на митрополит Теодосий) имаме един от ярките примери на българи, водещи фигури в живота на византийска църква и монашество през ХІV в. Паметта на св. Дионисий Костурски се отбелязва на 25 юни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на свети мъченик Юлиан Тарсийски

Свети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се родил в киликийския град Аназарв. ...