Начало / Uncategorized / Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по Конституция и по Закона за вероизповеданията“, призова Румен Радев, съобщи БТА

В отговор на искането на четвъртата политическа сила в парламента за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с избора на Български патриарх, държавният глава посочи, че оценява високо загрижеността на формацията по темата, като подчерта, че е не по-малко загрижен и следи отблизо процесите в Българската православна църква.

„Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по Конституция и по Закона за вероизповеданията“, призова Румен Радев. Президентът добави, че е направил официално запитване по темата, а полученият отговор е, че няма заплаха за чужда намеса в Българската православна църква.

По думите на държавния глава „не бива политиците, които не могат да се справят със светските теми, да правят опит да се справят с духовните на заседание на КСНС, особено имайки предвид настоящата политическа фрагментация и противоречивост“.

„Нашата църква е достатъчно мъдра, устояла е на всякакви изпитания на времето и съм убеден, че тя ще гарантира, както и в момента, своята независимост и самостоятелност. Бъдете сигурни, че ако се наложи, ще реагираме“, заяви още държавният глава.

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...