Начало / Uncategorized / Официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село Хвойна

Официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село Хвойна

На 15 юни 2024 г. официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село Хвойна с гайдарски сюити в изпълнение на 101 каба гайди. Преди това бе отслужена Литургия в църквата „Св. Илия“ в с. Хвойна от отец Апостол Аролски, съобщиха от Община Чепеларе.

„Отец Атанас Аролски бе не само духовен водач, но и обединител на всички човешки добродетели, оставил скорошна, но трайна следа в сърцата на всички, докоснали се до него“, пишат от Общината.

Роден е през 1919 г. в село Павелско и 70 години служи на Бога и на вярващите в Родопите. Над 50 години е служил в Златоград, а последните си години е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. Земният му път завършва през 2015 г. на 95 годишна възраст. Погребан е в двора на църквата „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна. Издигането на този паметник е по инициатива на жителите в селата, за които е отговарял като свещеник. Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местният пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът.

Официалната церемония откри Елена Сивакова – кмет на Кметство с. Хвойна, след което предостави думата на инициаторите за изграждането на бюст-паметника, официалните лица и гости. Скулптурът Борис Сариков подчерта, че „за успеха на една нация е много важна духовността и ние не трябва да забравяме колко е важно да я поддържаме жива“.

Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев поднесе своята дълбока благодарност към всички, които са допринесли за реализирането на паметника, „защото той не е просто символ на признателност, но и израз на решимост да съхраним и предадем на бъдещите поколения ценностите, които отец Атанас Аролски ни е завещал.

„Този бюст-паметник ще бъде място на вдъхновение и размисъл за всеки, който търси духовен подем и сили за добри дела“ , допълни в словото си Хаджиев.

Венци и цветя пред паметника на отец Аролски поднесоха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, Председателят и зам.-председателят на Общински съвет Чепеларе Екатерина Петрова и Петя Касабова, кметът на Кметство с. Хвойна, жители и гости на село Хвойна. Признателността на родопчани към добротелите на отец Атанас Аролски събра множество жители и гости на с. Хвойна за откриването на паметника му.

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...