Начало / Uncategorized / Молебен за православния здравен служител ще бъде отслужен в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Молебен за православния здравен служител ще бъде отслужен в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. В тази връзка – на 13 май (понеделник), от 11:00 часа, в храм-паметника „Св. Александър Невски“ за първи път – с благословението на наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Григорий Митрополит Врачански, ще бъде отслужен молебен за православния здравен служител, информира БТА

В свое заседание Светият синод прие това решение по предложение на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, като се предвижда молебенът да бъде включен в църковния календар и да се извършва ежегодно във всички епархии. 

Духовенството в България за пореден път проявява грижа към медиците, оказвайки молитвена подкрепа за преодоляване задълбочаващата се криза за кадри при медицинските сестри и изразява загриженост, че все по-малко млади хора избират професията на медицинската сестра. 

На молебена ще присъстват генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и други представители на ръководството на ВМА, медицински сестри от екипа на лечебното заведение, заместник-министърът на отбраната г-жа Аделина Николова, г-жа Десислава Радева – съпруга на президента на Република България, и други официални лица. 

Денят на сестринството се отбелязва в памет на рождението на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Ние, като служители във ВМА, винаги сме се чувствали особено свързани с този празник, защото сестра Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло медицинските грижи за пациентите, независимо от скептицизма на лекарите.

Още нейните действия показват, че сестринската роля е незаменима и не по-малко важна от тази на лекарите.

Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра и дори пише клетва, подобна на Хипократовата.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...