Начало / Uncategorized / В края на май ще се проведе научен форум – „150 г. от основаването на Петро-павловската духовна семинария“

В края на май ще се проведе научен форум – „150 г. от основаването на Петро-павловската духовна семинария“

На 31 май ще се проведе научен форум на тема „150 г. от основаването на Петро-павловската духовна семинария“, съобщиха от Православния богословски факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 

Форумът се организира от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Великотърновска света митрополия. „Форумът е тематичен, с интердисциплинарен характер и предоставя възможност за научноизследователски диалог и обмяна на идеи в различни направления – теология, църковни изкуства, история, археология, педагогика, културология, литературознание, езикознание и други“, казват организаторите. 

Форумът ще се проведе на 31 май в Лясковския манастир (Петропавловски манастир) „Св. св. Петър и Павел“. „Насърчаваме участието на учени, преподаватели, студенти, докторанти и постодокторанти на висшите училища и научните институти, на експерти от публични институции, организации, медии и НПО, на представители на Българската православна църква – Българска патриаршия и др.“, казват още в поканата си от Православния богословски факултет. 

Петропавловската духовната семинария е средно духовно училище (семинария), функционирало през периода на Възраждането и първите години след Освобождението. Намирало се е в Лясковския манастир „Св. св. апостоли Петър и Павел“ (Петропавловски манастир) край Лясковец.

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...