Начало / Uncategorized / Кюстендилски художници показаха иконографска изложба в двора на храма „Св. Димитър“ в Кюстендил

Кюстендилски художници показаха иконографска изложба в двора на храма „Св. Димитър“ в Кюстендил

За пръв път кюстендилските художници се събират в обща иконографска изложба. Експозицията бе подредена в двора на храма „Св. Великомъченик Димитър“ в Кюстендил, а поканата за това е на Велбъждския епископ Исаак, който е и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, информира БТА.

„В Кюстендил да се правят изложби не е нищо необичайно. Тази обаче – иконографска изложба, дължим на епископ Исаак, чиято е идеята на първия ден на Великден, в двора на храма „Св. Димитър“, където е и архиерейското наместничество, да се съберат кюстендилските художници, които рисуват икони“, каза кюстендилският художник Евгени Серафимов.

Той посочи, че много от местните автори, освен за съвременна живопис, отделят от времето и от развитието си,  за да рисуват икони в църкви и параклиси. „Получи се страхотна изложба, на девет автори, която може би е ново начало – в Кюстендил да се показва за Великден иконографска изложба“, посочи Серафимов.

Произведенията, подредени в двора на храма, са около 30. „Идеята дойде спонтанно, но колегите откликнаха. Това са икони, които не са рисувани специално за тази изложба, а са част от любимите им икони, които стоят в домовете им“, разказа още художникът. 

Той добави, че догодина може би те ще рисуват специално за тази изложба.

„Кюстендилска изобразителна школа има, но кюстендилска иконографска – все още няма. Може би това е наистина едно добро начало. Още повече, че в района се строят много нови храмове, в които работят и много местни зографи“, разказаха още авторите в екпозицията.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...