Начало / Uncategorized / Митрополит Антоний: Днес състрадаваме заедно с Христос

Митрополит Антоний: Днес състрадаваме заедно с Христос

„Днес е най-тъжният ден за всички християни по цял свят, защото всички ние състрадаваме заедно с Христос, който доброволно бе разпнат на кръста, за да изкупи целия човешки род и да възкреси падналата човешка природа“, това каза в предаването „Тази сутрин“ Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той обясни, че цялата църква днес възпява в богослужението Христовите страдания. Затова и този ден се съблюдава строг пост. Мнозина, дори не вкусват храна, пият само вода. 

„Всички посещават богослужението, което се извършва тази сутрин и вечерта. Прекланяйки се пред положения в гроба Христос, минавайки под масата, на която стои Светата плащеница, те се прекланят, за да могат да изкажат поне отчасти тази своя скръб към Христос“, каза още митрополит Антоний. По думите му няма човешка душа, която да не трепне на този ден.

„Хората все повече започват да осмислят мястото на християнски ценности в нашето ежедневие, защото те са изместени от арогантността, агресията и гордостта. Колкото по-рано започнат хората да възпитават децата си в християнските добродетели, толкова по-рано и нашето общество ще започне да заздравява“.

Митрополит Антоний смята, че пътищата, по които стигат хората до храма, са различни. Но по-важното е как ще излязат от него. 

„Хората идват в своята болка и скръб, в търсенето на отговори. И тук е нашата задача – да се погрижим правилно за душата на тези хора, за да може тя да излезе пречистена и с много любов към Бога“, каза той. „Светият синод реши в тази несигурна ситуация в Израел да не изпращаме делегация, тъй като е много затруднена процедурата по кацане и излитане. Има много въпросителни около техническата част по взимане на Благодатния огън. Затова ще се раздаде от огъня, който се пази във всички епархии целогодишно. Така че – това не е фатално“, обясни още митрополит Антоний.

Цялото интервю може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...