Начало / Uncategorized / Стенописите на Клисурския манастир са реставрирани за първи път

Стенописите на Клисурския манастир са реставрирани за първи път

Стенописите на Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на територията на община Вършец, са реставрирани за първи път от създаването им, като финансирането е осигурено по Програмата за развитие на селските райони, информира БТА.

Проектът, който е напълно завършен към днешна дата, е на стойност 500 хиляди лева и е започнал още през 2019 година. Пандемията от КОВИД-19 забавя изпълнението на всички дейности.  

Това е първата намеса по стенописите в манастира, изработени в началото на 20-и век.

За храмовите служители реставрацията е голямо постижение, тъй като нуждата от консервация е била наложителна. През последните 20 години манастирът успява да кандидатства и реализира дузина проекти, помогнали за цялостното реновиране на сградите на комплекса и дворните му пространства. Ремонт на външната част от храма е направен през 2005 година, допълва архимандрит Антим.

Оригиналните стенописи са дело на иконописците Господин Желязков и Георги Богданов.

Сред ценностите в Клисурския манастир е и уникален иконостас – дърворезба, дело на майстори от Дебърската школа. Инкрустираните в него икони са от 1891 г. Подписът под иконите, който се разкрива едва при настоящата реставрация, е на Никола Иванов – образописец, ярък представител на Самоковската иконописна школа, разказа архимандрит Антим.

Клисурският манастир е четвърти по големина в България и е най-големият от епархийските манастири. През вековната си история той е опожаряван и съграждан няколко пъти.

„Призовавам всеки, който има възможност да дойде да посети светата обител и да почувства благодатта на това духовно общение“, добави архимандрит Антим.

Официалното откриване на обновения храм ще е на 11 май 2024 г., на празника на светите братя Кирил и Методий, покровители на светата обител. Въпреки определената дата за откриване, манастирът ще отбележи с тържествени богослужения великденските празници, на които се отслужват специални богослужения, а всеки записал своето име ще бъде споменат в службата, обясни архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...