Начало / Uncategorized / Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите, информира БНР.

Мястото, на което ще бъде построен параклисът „Св. пророк Даниил“, бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се първата копка да бъде направена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Все още няма конкретна дата, обясни д-р Пелева. Тя уточни, че храмът ще бъде изграден изцяло с дарения. Около 100 000 лв. са нужни за построяването му, като се събират не само парични средства, а и строителни материали и доброволен труд. За целта е обявена и дарителска сметка. 

Дарителска сметка: IBAN BG51 CECB9790 10J3 4915 00

Д-р Пелева разказа, че жителите на Марино поле имат още една инициатива, свързана със селото – искат да поставят паметна плоча. „Тази година се навършват 80 години от бомбардировките над летище Марино поле, което е било едно от първите военни летища. На финала сме да поставим паметна плоча за загиналите в бомбардировките, която ще се намира в парка до параклиса. Така хората, дошли на поклонение, ще могат да запалят свещ в памет на своите близки“, обясни общинската съветничка от Карлово. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...