Начало / Uncategorized / „Представих си една професия, която прави чудеса“: Скритата мисия на реставраторите

„Представих си една професия, която прави чудеса“: Скритата мисия на реставраторите

В Националната художествена академия ви срещаме с професия, която често остава скрита, но пък е от голямо значение за съхраняването на изкуството във вечността. Разказ за реставратора Стефан Белишки и неговите студенти представи bTV.

Скрита професия, която опазва и съхранява във вечността културни ценности или живописни произведения.

А той е един от доайените в нея. Доц. Д-р Стефан Белишки е от реставраторите, които приемат всяка картина увредена от времето като следващото необходимо предизвикателство.

„При мен изборът на професия стана малко случайно. Беше преди доста години, след като бях завършил Художествената гимназия. Вече бяха минали двете години казарма. Трябваше да работя нещо – разбира се. Появи се в тогавашния Институт за паметници на културата свободно място за помощник реставратор и аз си представих една вълшебна професия, която прави чудеса – спасява картини, спасява други красиви предмети. Разбира се, когато отидох и започнах работа, оказа се много по-прозаично – трябваше ми доста време, за да свикна. Но дойде един момент, в който разбрах, че това е нещото, което истински харесвам и с което бих се занимавал цял живот“, разказва Белишки.

„Процесите са свързани от една страна със стабилизиране на структурата на картини, живописни произведения или графики, или друг вид произведения, но също така може да бъде възстановяване на някакви липсващи части, тоест да се направи произведението по-лесно за възприемане от публиката, като този тип намеси, този тип операции обикновено са свързани с възстановяването на някаква естетическа стойност. И това е една от дискусионните операции всъщност, тъй като често пъти има доста противоречиви мнения по този въпрос“, казва реставраторът.

И от галерията се пренасяме там, където търпението е най-верният помощник.  От години доц. Белишки е преподавател на едно цяло ново поколение реставратори в Националната художествена академия. Споделя, че все още има голям интерес към професията.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...