Начало / Uncategorized / О Бозе почившият патриарх Неофит

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му БНР обръща внимание върху личността и делото на главата на БПЦ.

Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба  на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога раздирания от противоречия клир.

Участват о. Кирил Попов, ставрофорен свещеноиконом, монах Калистрат Зографски от Атонския манастир, богословът от СУ гл. асистент Иван Йовчев и Михайлина Павлова, журналист с лични спомени от срещи с патриарх Неофит. Михайлина Павлова разказва за гостуването на църковна делегация в Йерусалим, Израел, преди години по повод инициативата на Яд Вашем за отбелязване ролята на знаменити наши духовници в спасяването на българските евреи през Втората световна война.

О. Кирил Попов споделя спомени за патриарха и доброто си познанство с него поради родовата им връзка.

Монахът Калистрат Зографски доверява някои специфични исторически случки от миналото на о Бозе почившия патриарх, и описва уменията му да разрешава конфликтите по мирен, но ефективен начин.

Иван Йовчев разказва за някои практики на тоталитарната власт по отношение на висшия клир след 1944 г, и за умението на истинските пастири да опазят името си неопетнено въпреки наложеното им сътрудничество с тайните служби.

Предаването може да чуете тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...