Начало / Uncategorized / Съдът освободи от ареста мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът освободи от ареста мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Софийският районен съд освободи 37-годишния Иво Димитров, осквернил гроба на патриарх Неофит. Съдът се мотивира с това, че престъплението не е тежко и задържането под стража е твърде тежка мярка, информира БТА

Решението на съда може да бъде обжалвано. 

Служебният адвокат на Димитров, Стефан Първанов, посочи пред съда, че в хода на разследваното е направена видеовръзка между обвиняемия и психиатър. Първичната диагноза, която е била поставена на Димитров, е шизофрения. Първанов поиска клиентът му да бъде настанен в клиника и да му бъде поставена по-прецизна диагноза.

Иво Димитров посочи, че е бил в психиатрична клиника 15 години, но в последствие се е подобрил.

„Искам да бъда на свобода, да гледам живота. Хляб и сол да ям, берекет“, бяха последните думи на обвиняемия пред съда.

Още днес Димитров ще бъде транспортиран до съответното здравно заведение, където специалисти ще започнат да работят с него, каза прокурорът по делото Зорница Щърбева. Тя обясни, че това е процедура, извън съдебно-психиатричната експертиза, която може да бъде инициирана по Закона за здравето. Целта е да се установи дали е необходимо задължително лечение.

Тя допълни, че Софийската районна прокуратура още днес ще протестира решението на съда, обвиняемият да бъде освободен.  

„По визията, която той излъчва, облеклото, отговорите, които дава и необоснованите думи, които използва ми говорят за категорична психична увреденост. Объркано му е цялото съзнание, но аз не съм медик. Това е моето мнение“, това каза пред медиите адвокат Първанов.

Вчера говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев  заяви на брифинг, че е повдигнато обвинение на мъжа, който на 16 април беше задържан за оскверняване на гроба на патриарх Неофит. За подобно деяние законът предвижда наказание до три години затвор или пробация, обясни Николаев. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...