Начало / Uncategorized / Рушащ се храм в село село Брезнишки извор ще бъде спасен

Рушащ се храм в село село Брезнишки извор ще бъде спасен

Областният управител на Перник Людмил Веселинов ще съдейства за по-бързото разрешаване на казуса с рушащ се храм в село Брезнишки извор. Възрожденската църква „Света Троица“ е в лошо състояние, покривът е разрушен, а дъждовете размиват стенописите. Това е причина и голяма част от църковната утвар да се съхранява в сградата на кметството, съобщава БНР.

Храмът е построен през средата на XIX век, а камбаната, която е запазена и до днес, е от 1876 г. Църквата е вписана в Областния регистър на архитектурните паметници на културата, но е в окаяно състояние и ако не бъдат взети спешни мерки е застрашена от разрушаване, се опасяват жители на село Брезнишки извор. 

След публикации в местен сайт областният управител на Перник Людмил Веселинов заедно с кмета на Брезник Васил Узунов е посетил храма и на място се е запознал с проблема, съобщиха от областния пресцентър. Веселинов е обещал съдействие и е поел ангажимент да бъдат предприети всички необходими действия, които са в компетенциите на Областната администрация, в т.ч. и оказването на помощ с експертно съгласуване на проекта, който ще бъде представен пред Националния институт за недвижимо културно наследство.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...