Начало / Uncategorized / Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на културата с национално значение, а е и под егидата на ЮНЕСКО, беше почистен и  залесен с фиданки, информира БНР.

Това става в рамките на Седмицата на гората, каза пред общественото радио директорът на Горското стопанство – Дупница, по чиято инициатива и съдействие е станало почистването.

Църквата „Св. Петка“ е уникална. Осветена е през 1598 г. Реставрирана е и е посещавана от много туристи от цялата страна. Селото е обезлюдено, а районът около храма е имал нужда от почистване и освежаване. В акцията са се включили и деца, каза директорът на Горкото стопанство  в Дупница инж. Атанас Диманков:

Седмицата на гората включила още редица инициативи в Кюстендилско. „Във вторник бяхме в Бобошево, в сряда – в Бобов дол, днес в община Дупница. Правихме с децата от детските градини в контейнери засаждане на семена. Фиданки бяхаме извадили в друг контейнер, да видят откъде тръгва дървото, как се съхранява от шишарка и т.н. абсолютно по обучение с един наш горски педагог. Всяко стопанство вече има изпратен човек, лесовъд, да изкара курс за горски педагог. Този горски педагог направи беседа, лекции за децата“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...