Начало / Жития на светиите / Честваме паметта на свети мъченик Никифор Антиохийски

Честваме паметта на свети мъченик Никифор Антиохийски

През третото столетие настанало голямо гонение срещу християните. През същото това време в град Антиохия живеели двама приятели – свещеник Саприкий и един християнин на име Никифор.

Те били близки приятели и заедно вървели по духовния живот. Един ден обаче настъпил раздор в техните отношения и двамата се скарали. Никифор многократно се опитал да се помири със своя приятел свещеник, но напразно. Той не искал и да чуе за Никифор. Когато тоя със сълзи падал при нозете му и го молил за примирение, Саприкий мълчаливо се отдалечавал и не искал дори да погледне предишния свой приятел. При гонението Саприкий бил хванат пръв. След много мъчения той бил осъден на смърт. Преди кончината му Никифор отново поискал от него прошка, но свещеник Саприкий отново му отказал.

Заради своето жестокосърдие Господ отнел благодатта си от свещеника и той преди кончината си се отрекъл от вярата си. Никифор се опитал да вразуми свещеника, но напразно. След това сам Никифор пожелал да получи мъченически венец и на мястото на свещеника застанал той. Така се сподобил св. Никифор с мъченически венец.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на светите мъченици Терентий и Помпий

Римският император Деций (249-251 г.) предприел гонение срещу християните в цялата империя. Ония от християните, ...