Начало / Uncategorized / Икона с вградени мощи на света Петка има вече храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол

Икона с вградени мощи на света Петка има вече храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол

Икона с вградени мощи на света Петка има вече централният храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол, съобщи БТА. Светинята пристигна днес и десетки миряни дойдоха в църквата, за да се поклонят пред нея. В най-голямата ямболска православна църква това е втората икона със свети мощи, след тази на свети Николай Чудотворец.

Новата икона бе въдворена в храма от архиерейския наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий в съслужение с енорийските свещеници отец Стоян, отец Жельо и отец Георги. Изработена е с дарения от миряни поклонници. Дело е на иконописци от иконографското студио „Димчовски“.

„Ходихме на поклонение в Яш, Румъния, където са мощите на света Петка. Хора от нашата енория проявиха желание да имаме такава икона. Светите мощи ги получихме от един свещеник, който е бил навремето в Румъния и там са му били дадени“, разказа за БТА архиерейският наместник.

Православната църква почита паметта на света преподобна Параскева Епиватска, наричана от народа ни света Петка на 14 октомври. В нейните жития са разказани редица чудотворни изцеления. „Света Петка помага на всички, които прибягват с вяра към нея“, допълни архимандрит Димитрий.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...