Начало / Жития на светиите / Честваме празника на света Ксения Римлянка

Честваме празника на света Ксения Римлянка

Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на знаменит сенатор и носила името Евсевия. Когато станала девойка, родителите й я сгодили за един велможа и сенатор.

Иначе обаче мислила благочестивата Евсевия. Тя отдавна била решила да посвети целия си ангелоподобен живот на Иисус Христос. Времето на сватбата наближавало, но понеже благочестивото момиче желаело целомъдрен живот взела едно смело решение: да напусне тайно родителския дом и да изчезне завинаги от суетния свят на римската аристокрация.

Заедно със свои служителки преоблечени в мъжки дрехи, те успели да се качат на един кораб за далечна Александрия. Оттам доплували до остров Кос, който се намирал на 54 километра южно от Халикарнас, в малоазийска Кария. На малкото островче Евсевия наела една бедна къщица и помолила своите спътнички за две неща: да я считат за равна на себе си и да я наричат само Ксения, което значи странница.

Местният старец Павел се съгласил да поеме ръководството на римските подвижнички, ако дойдат в неговия град, гдето те купили дом и устроили малка църквица наблизо до катедралата, като избрали за неин покровител св. архидякон Стефан. Игуменът усърдно се грижил за малката девическа община и постригал в монашество Ксения и нейните другарки, към които се присъединили и други ревнителки на монашеското целомъдрие. Възвишен бил животът на дякониса Ксения.

Преподобната се преставила пред Бога на 24 януари през IV век.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на преподобни Тит Чудотворец

През осмия век животът на Христовата църква на Изток бил разстроен от иконоборческата ерес. Повечето ...