Начало / Uncategorized / Българската телеграфна агенция подписа договор за партньорство със Софийската семинария

Българската телеграфна агенция подписа договор за партньорство със Софийската семинария

Българската телеграфна агенция (БТА) продължи да разширява кръга на своите партньори сред българските учебни заведения, като подписа договор за партньорство със Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”. Документът бе подписан от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и ректора на Семинарията, Браницкия епископ Пахомий в сградата на духовното училище.

“Нашата цел е да имаме такива сътрудничества с всички български университети. Имаме за цел подписването на договори и с всичките училища от сферата на културата. Много важно е сътрудничеството с професионалните училища – да има постоянна информация, която да мотивира повече български семейства и техните деца да се обучават в такива училища”, отбеляза Кирил Вълчев.

“Безспорно това е едно от най-важните училища в България, защото тук изграждате хората, които се грижат за съвестта на нацията. Тук са преминали обучение едни от най-значимите фигури в българската история, сред които се нареждат имената на Сирак Скитник, акад. проф. Николай Райнов, Камен Калчев, Йордан Радичков, редица композитори, оперни певци, историци, акад. Александър Бурмов и много други. Така че съм сигурен, че тук израстват и сега бъдещи големи личности”, каза генералният директор на БТА.

Той отбеляза, че като национална информационна агенция БТА носи голяма отговорност за популяризиране на българската култура и традиции, някои от които, свързани и с религията, позовавайки се на чл.13 ал. 2 от Конституцията на Република България, където пише, че Източното православие е традиционното вероизповедание в България. “Разбира се, ние разпространяваме информация и за всички останали вероизповедания. Но самата Конституция ни задължава да поставим особено ударение върху Източното православие”, допълни Вълчев.

Генералният директор на БТА посочи, че през 2018 г. в емисията на агенцията има само една публикация, свързана със Софийската духовна семинария. През 2019 г. не е имало нито една, но след като са започнали разговори за бъдещо партньорство, през 2023 г. вече публикациите са единадесет. В емисията на БТА на английски език също не е имало информация за училището, въпреки някои значими събития, които са се състояли в него през годините. 

“Целта на споразумението, което сега ще подпишем, е вие да присъствате всяка седмица в емисията на БТА, а най-значимите информации да присъстват и в английската емисия”, отбеляза Кирил Вълчев и допълни, че цел е и повече български семейства и децата им да видят възможността да получат такова специално образование, каквото предлага духовното училище. “То обаче не ги задължава задължително да стават духовници след това. Те могат да се изявят във всяка сфера на културата и науката, а тези, които са с по-добър успех, могат да продължат без приемни изпити в Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски‘‘, уточни Вълчев.

По думите му друг важен аспект от предоставянето на редовна информация за Софийската духовна семинария е възможността, която БТА ще има за достигане до други български общности зад граница, особено по-големи такива, каквито има в Украйна, Молдова, Сърбия и Република Северна Македония.

“Най-сетне с този договор се разбираме за нещо, което може да се окаже от голяма полза за БТА – ваши възпитаници да идват на стаж в нашата агенция, да се срещнат с журналистите, а някои от тях могат да изберат това поприще. За БТА от голяма полза ще бъде хора със задълбочени познания в богословието да отразяват православни теми и да ги обясняват по-добре и по-задълбочено“, заяви Вълчев.

Генералният директор на БТА не пропусна да отбележи, че началото на сътрудничеството със Софийската духовна семинария се поставя в деня на годишнината от първия учебен ден в Семинарията, който е и деня, в който почитаме паметта на Св. Патриарх Евтимий.

“Патриарх Евтимий е един от най- великите български светии, който се е погрижил за това да бъдат преписани и преведени много книги и да се даде началото на една голяма книжовност, която и до ден днешен се ползва. Същевременно пазител на българския народ. Макар и толкова много векове под робство, българският народ е успял да се запази чрез неговото благословение, чрез неговата вяра, и неговото застъпничество пред лицето на Бога’’, разказа ректорът на Семинарията.

“Искам да благодаря за тази възможност да си сътрудничим с Българската телеграфна агенция, за да можем да достигаме колкото се може повече до хората, до техните семейства, до техните деца, за да разбират какво е Софийската духовна семинария като многогодишна образователна система‘‘, каза той.

Ректорът на духовното училище обясни, че Софийската духовна семинария е средно общообразователно и професионално училище. “Тук се изучават общообразователните предмети, които се изучават навсякъде по изискванията на МОН, под контрола на РУО- София, плюс богословските предмети. Те обогатяват и развиват човека, дават му възможността да разбира знанието за нашето православно християнство, нашите многогодишни традиции. Виждаме, че невъвеждането на вероучение в училищата продължава да тегне над обществото ни. Духовната неграмотност продължава и тези училища, които успяват да запазят знанието за вярата ни, в момента са Софийската духовна семинария и Пловдивската духовна семинария‘‘, обясни епископ Пахомий.

Той каза, че в училището в момента се обучават 80 ученици, които са от осми до дванадесети клас. Има двугодишен паралелен курс, в който се обучават около 40 човека – курс за завършили своето средно или висше образование мъже, които са решили след това да се обогатят и развият в богословската наука.

Епископ Пахомий отбеляза, че училището е на издръжка на Светия Синод, на Министерството на образованието и науката (МОН), което дава възможност за помощ и образоване на децата в богословските науки в една спокойна среда с подходящи условия – общежития, безплатна храна, библиотека, организирани посещения на манастири, както в България, така и в чужбина. Училището има и семинарски хор, който представя Семинарията на различни събития.

“В това доста напрегнато общество в момента, вие наистина давате на децата един друг поглед към живота – един спокоен поглед, и те могат да станат преносители именно на това спокойствие, защото нашето общество има голяма нужда от духовност”, посочи генералният директор на БТА.

“Ние поставяме един критерий в живота на децата да познават Бога. И когато в живота им се заговори за смирение, за търпение, за кроткост, за спокойствие, и любов, винаги това нещо се свързва с критерия, че нашият Господ Иисус Христос им го е показал на практика, в живота, а те имат възможността и задължението да го следват”, отбеляза ректорът на Духовната семинария.

След официалното подписване на договора генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев подари на ректора на Семинарията специално издаден медал от монетния двор на Българската народна банка (БНБ), посветен на 125 години от основаването на БТА.

БТА припомни, че през изминалата година Софийската духовна семинария тържествено отбеляза 120 години от създаването си.

За Ангел Карадаков

Виж още

Шест храма от община Самоков честват храмовия си празник днес

Шест храма на територията на община Самоков празнуват храмовия си празник на Илинден. Те се намират в ...